Schrijftips van Jennifer Niven: A Niven guide to writing

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Jennifer Niven1Auteurs en auteuzes opgelet: Jenniver Niven, auteur van de internationale bestseller Waar het licht is, geeft je twaalf tips over het schrijven van een succesverhaal. Kun je die meteen toepassen in de onderstaande schrijfwedstrijden!

Met als moeder de in Amerika bekende schrijfster Penelope Niven, zit schrijven Jennifer in het bloed. Over haar inmiddels bijna een jaar geleden overleden moeder zegt ze in haar artikel voor The Guardian: ‘I was lucky enough to grow up with a writer mom, who taught me that I could be or do anything I wanted to be or do, and for as long as I can remember I’ve always wanted to be a writer.’ Samen hebben ze de volgende tips gecreëerd.

1. A book should not be so long and thick that it has to be hauled around in a wheelbarrow.
Een boek zou niet zo lang en dik moeten zijn dat je er een kruiwagen voor nodig hebt om het te vervoeren. Er zijn uitzonderingen, zoals bij de historische boeken van haar moeder waarvan sommige 800 pagina’s tellen. Maar bij de meeste boeken werkt het niet. Niven: ‘Er ligt kracht in bondig schrijven.’

2. If you are bored writing something, people will most likely be bored reading it.
Als het schrijven je verveelt, zullen mensen waarschijnlijk verveeld raken tijdens het lezen. Iedere keer dat ze zichzelf erop betrapt dat haar gedachten ergens anders naar uitgaan, herinnert ze zich hieraan. Als je je werk terugleest en je de neiging krijgt bepaalde passages over te slaan, dan moet je het waarschijnlijk verwijderen, herschrijven of vervangen.

3. Read.
Lees. Lezen verbreedt je horizon, laat je zien wat er nog meer is, geeft je ideeën. Maar pas wel op wát je leest tijdens het schrijven. Je wilt natuurlijk niet per ongeluk iemands werk overnemen.

4. Don’t enter your pin numbers all at once.
Jennifer vertelt dat ze jaren geleden telefoneerde met een winkel en een computerstem haar vroeg haar pincode in te voeren, maar niet allemaal tegelijk. Wat een sterke metafoor voor het schrijven! Het schrijven van een heel verhaal kan overweldigend overkomen op beginnend auteurs. Focus dus op een zin, alinea of een hoofdstuk per keer.

5. Count the pages.
Tel de bladzijden. Toen Jennifer zes was, gaf haar moeder haar een stapel papier. Ze bleef schrijven totdat ze geen pagina’s meer over had en dit leidde tot afgeraffelde eindes. Volgens haar ligt de uitdaging bij schrijven in je daadwerkelijk aanzetten om het te doen. Probeer jezelf dus een daily quota op te leggen door pagina’s of woorden te tellen.

6. Let yourself cry.
Laat jezelf huilen. Je moet jezelf laten huilen, lachen, voelen… want als jij al niet huilt/lacht/voelt tijdens het schrijven, hoe kun je dat dan van je lezers verwachten?

7. Be willing to write garbage.

Wees bereid rotzooi te schrijven. Het gaat over schrijven, maar wat ons betreft is het een goede lifequote: ‘Maak je geen zorgen over perfect zijn, want zoiets bestaat niet.’

Sommige geweldige schrijvers maken projecten niet af, omdat ze als het ware verstijven door de gedachte dat het perfect moet zijn. Schrijf rotzooi en herschrijf het daarna totdat de tekst tot leven komt.

8. Know when to let the book go.

Weet wanneer je het verhaal los moet laten. Er komt een moment waarop je gemakkelijk over elke komma en woordkeuze kun gaan tobben, maar op een bepaald moment moet je je realiseren dat het tijd is om je boek te laten lezen door anderen.

9. You can’t freak out and write a book at the same time.
Je kunt niet flippen en een boek schrijven tegelijkertijd. Er zijn zo veel reden om niet te schrijven, maar zoals haar moeder haar altijd vertelde: ‘Om goed te schrijven, om wat dan ook goed te doen, moet je in staat zijn om te ademen.’ Jennifers tip? Onthoud dat schrijven als spelen is, dus vergeet er niet van te genieten.

10. Learn to have the soul of an angel and the hide of an armadillo.
Leer de ziel van een engel te hebben en de huid van een olifant. Als je je hart uitstort op een pagina, denk je niet altijd aan wat mensen ervan zullen denken. Tegenover de complimenten op bijvoorbeeld social media staan kritische en soms wel haatdragende dingen die niet altijd waar zijn. Je moet jezelf laten huilen (nummer zes) en zoals Tayler Swift zingt: ‘shake it off’.

11. Check it in the bus locker.

Dingen (leven) zullen je altijd verhinderen te leven, maar je moet leren om je tijd in te delen. Haar moeder schreef in haar dagboek: ‘Als ik schrijf, schrijf ik – gefocust alsof dat het enige in de wereld was dat ik moest doen.’

12. Write the kind of book you’d like to read.
Schrijf het boek dat je zelf zou willen lezen. Elk boek dat Jennifer en Penelope hebben geschreven, was er een dat ze zelf wilden lezen. Jennifer: ‘Schrijf wat jou inspireert, wat dat ook mag zijn. Schrijf waar je van houdt.’

 

Schrijfwedstrijden
Voel jij je geïnspireerd om te schrijven? Misschien zijn de volgende schrijfwedstrijden dan wel wat voor jou of misschien doe je er al aan mee en kun je deze tips toepassen.

Blossom Books‘ schrijfwedstrijd in samenwerking met hebban.nl.
Storm Publishers ‘Young Adult en New Adult’-schrijfwedstrijd.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Alex Hoogendoorn

Alex Hoogendoorn

Gerelateerde artikelen

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.