Logo-youngadults-site

Interview met P.C. Cast

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Ended soon

CastPC 01Een paar jaar terug ben ik begonnen aan de serie van Het huis van de Nacht. De eerste acht delen heb ik achter elkaar in een week tijd gelezen, maar daarna moest ik wachten omdat de rest nog niet uit was. Toen ik afgelopen week te horen kreeg dat ik P.C. Cast mocht gaan interviewen was ik dan ook helemaal happy. En je kunt wel raden wat ik vervolgens deed; razendsnel de boeken weer lezen en nu ook de vervolgdelen. Van de uitgever kreeg ik ook Onthuld (deel 11) opgestuurd, dus ik was een blij mens.
Omdat ik vanwege mijn werk niet op tijd in Amsterdam kon zijn mocht ik met P.C. Cast bellen voor het interview en een tikkeltje zenuwachtig hing ik aan de lijn. Nergens voor nodig natuurlijk, want jeetje, wat is ze een leuke en vriendelijke vrouw!

Allereerst natuurlijk een gelukkig Nieuwjaar, hopelijk met veel liefde, geluk en natuurlijk boeken!
Dankjewel! Jij ook nog een heel fijn Nieuwjaar. Oud en nieuw hier in Amsterdam vieren was ontzettend leuk, al mis ik mijn hond wel heel erg.

In dat geval hoef ik vast niet te vragen wat je favoriete dier is?
*lacht* dat is als kiezen tussen je kinderen. Al ben ik echt ontzettend dol op mijn Duitse herder inderdaad.

Heb je een favoriete film?
Jeetje, je begint wel lastig meteen. Uhm, ik ben erg fan van Lord of the Rings. Heb jij de Hobbit al gezien?

Toevallig wel ja, het laatste deel is erg mooi.
Hoe was de draak? Is hij net zo stoer als ik hoop? (Je kunt je voorstellen dat hier mijn zenuwen allang verdwenen waren) Absoluut. Zo mooi en gaaf gemaakt.

Om terug te komen bij de vragen: Wat eet je het liefst?
Ik ben een vegetariër en soms best moeilijk, zeggen ze, daarom kook ik meestal gewoon zelf. Ik eet niets van dieren en dus vrijwel alles plantaardig. Ik heb pas een heerlijk recept ontdekt voor een “ mushroomsteak” waar ik echt gek op ben.

Als je niet zou schrijven, wat zou je dan voor werk doen?
Oh dat is wel een makkelijke! Ik zou doen wat ik vijftien jaar lang gedaan heb, namelijk gewoon lesgeven. Dat is zo ontzettend leuk om te doen.

Tegenwoordig zie je steeds meer boeken voorbijkomen over vampiers, Twilight, True Blood, Middernacht. De vampiers in Het huis van de nacht zijn echter totaal anders dan die vampiers (behalve dat bloeddingetje dan). Hoe ben je erop gekomen om jouw vampiers zo vorm te geven?
Ik ben begonnen met het schrijven van deze serie in 2005 en toen wist ik direct dat ik mijn vampiers anders wilde hebben, speciaal. Mijn vader is een biologiedocent en samen met hem heb ik een biologische theorie bedacht voor de verandering van mens naar vampier.
Ook wist ik eigenlijk al vanaf het begin dat ik een matriarchale samenleving wilde hebben.

10441390 770014473051520 6625547160273130282 n

Familie speelt zo te horen een belangrijke rol in jouw schrijfproces. Zo schrijf je deze serie ook samen met je dochter. Hoe is dat eigenlijk zo gekomen?
Oh, dat is eigenlijk per ongeluk een beetje zo gegaan. Ik wilde schrijven over tieners en dat ben ik zelf natuurlijk niet meer. Al gauw merkte ik dat ik gewoon niet wist hoe een tiener bepaalde dingen zou zeggen of zou doen. Kristin was destijds negentien en hielp me daarmee.
Nu is het zo dat ik gewoon de eerste versie van het verhaal schrijf, waarna zij het leest en de ouderwetse uitdrukkingen en zo eruit haalt. Ze zorgt eigenlijk voor de “ jonge” stem van de personages.

Waar schrijf je?
*schiet in de lach* Kristin noemt dat altijd mijn “Clubhouse”. Ik heb een kantoor thuis waar ik bijna altijd werk en waar ik niet afgeleid word.

Schrijf je met pen en papier of gebruik je liever een laptop?
Ik schrijf op de computer. Daar heb ik geen dingen als mijn mail op staan, omdat ik dan andere dingen ga doen. Internet heb ik er dan wel weer op staan, zodat ik altijd dingetjes kan opzoeken als dat nodig is.

Wie is er naast Zoey je favoriete personage uit Het huis van de Nacht?
Aphrodite, absoluut.

Ik hoopte al een beetje dat je dat zou gaan zeggen, ze is zo leuk en veranderd echt tijdens de serie. Is er ook iemand die je niet leuk vindt?
De moeder van Zoey. En haar vader eigenlijk ook. En Neferet. Ik vond haar steeds lastiger om te schrijven, omdat ze steeds meer in die waanzin raakt.

Nog heel even en dan is het laatste boek van de serie ook in het Nederlands te verkrijgen. Dat zijn twaalf boeken! Wist je van te voren dat het er zoveel zouden gaan worden?
Nee, God… als ik dat had geweten was ik er waarschijnlijk nooit aan begonnen. *grinnikt*
De eerste drie boeken waren uitgegeven en ik had net een contract getekend voor de volgende drie boeken, wat natuurlijk al geweldig was. Toen zei mijn uitgever echter dat ik inmiddels op het punt was dat ik kon doen met deze serie wat ik wilde, het liep zo ontzettend goed. Ik mocht het zo groot of zo klein maken als ik zelf wilde. Dat is natuurlijk iets wat elke schrijver van zijn uitgever zou willen horen. Ik heb dan ook wel even een vreugdedansje gedaan toen ik dat hoorde. Daarna ben ik de grote rode draad voor mezelf op gaan schrijven en toen kwam ik erachter dat er dus twaalf boeken zouden gaan komen.

Wat is er inmiddels bekend over een eventuele film of een tv serie?
Samuel Hadida van Davis Films gaat er waarschijnlijk een reeks van 5 films van maken.

Wat vind je van dat idee?
Ontzettend gaaf! Ik heb al mogen samenwerken met een aantal mensen van Davis Films en de eerste ideeën zijn zo mooi en passen zo goed bij het verhaal. Het gaat echt super worden.

Is er al iets bekend over acteurs of heb je zelf misschien mensen in gedachten?
Oh jeetje, nee nog niet hoor. Zo ver is het nog niet, maar ik heb het natuurlijk wel al met Samuel besproken. Het liefste zou ik zien dat ze hetzelfde doen zoals ze ook met Harry Potter hebben gedaan, een aantal jonge, onbekende mensen kiezen die totaal kunnen groeien in hun rol. Al moet ik bekennen dat ik stiekem altijd Angelina Jolie voor me zie als ik aan Neferet denk. En natuurlijk mijn dochter als Zoey.

Je hebt heel veel aan je familie tijdens het schrijfproces, zijn zij ook je inspiratie of haal je dat ook ergens anders vandaan?
Mijn familie is inderdaad een stukje inspiratie, maar mijn ideeën vind ik het meeste tijdens mijn reizen of als ik research doe. Ik ben echt gek op reizen en bijvoorbeeld hier in Amsterdam zijn zulke mooie dingen te zien! Mijn partner en ik hebben een prachtige toer door de kanalen gemaakt met een gids en dan kijk ik echt mijn ogen uit.

Wat ben je van plan dit jaar te gaan schrijven?
Op dit moment ben ik bezig met het eerste deel van een nieuwe serie. Het speelt in een toekomstige wereld die met een aantal biologische zaken veranderd is en natuurlijk is er een stukje magie in verweven. Veel wil ik nog niet verklappen, maar ik kan je stiekem wel zeggen dat mensen tegen die tijd een andere band hebben met zowel honden, katten en paarden. Een band die veel dieper gaat dan wat wij nu kennen. En omdat ik het niet kan verdragen dat dieren vaak niet zo oud worden, heb ik hen dan ook een langere levensverwachting gegeven.

Zijn er nog dingen die je graag zou willen schrijven ooit?
Oh ja, zoveel! Ik zit wat betreft die planning al jaren vooruit te denken.
Ik zou nog heel graag een paar series verder uit willen schrijven. Een nieuw boek schrijven over mythologie of juist een horror verhaal, je weet wel, zo’n echte hele enge. En ik zou dolgraag het verhaal van Aida schrijven, dat is zo mooi.
Nog heel veel leuks dus, maar ik hou me aan mijn planning en schrijf eerst dit verhaal.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Kim

Kim

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.