Logo-youngadults-site

Twee buitenbeentjes en een verbluffend jaar

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
eleanor-park9789000342631 download

Ended soon

eleanor-park9789000342631 downloadEleanor is het nieuwe, ‘rare’ meisje op de middelbare school van Park en vanaf het eerste moment dat wij haar leren kennen, is zij al het mikpunt van pesterijen. De ontmoeting tussen Park en Eleanor is wat dat betreft ook niet bepaald romantisch. Wanneer Eleanor op haar eerste dag in de schoolbus geen plekje kan vinden omdat niemand naast haar wil zitten, maakt Park een boze opmerking zodat ze wel naast hem moet gaan zitten. En zo begint Eleanor & Park: Park moet niets van Eleanor hebben, en Eleanor blijft in het begin in haar hoofd ietwat racistische opmerkingen naar Park gebruiken.

Zowel geloofwaardig als een wat minder geloofwaardige romance

Rainbow Rowell heeft een unieke stijl; dat is inmiddels wel duidelijk, volgens mij. Eleanor & Park is wat mij betreft zo betoverend als Fangirl, maar met een wat donkerder tintje. Dit is een boek waar je van houdt, of waar je niets mee hebt.

De romantiek bijvoorbeeld. Eleanor en Park leren elkaar beter kennen naarmate ze langer naast elkaar in de bus zitten. Beiden hebben ze een voorliefde voor muziek en stripboeken, maar omdat Eleanor het zich niet kan veroorloven om platen noch stripboeken te kopen, neemt Park die op een gegeven moment voor haar mee. Elke keer een nieuwe stapel waar Eleanor zorgvuldig mee omgaat.

Als het aan mij lag, mocht het boek op dit tempo blijven doorgaan, maar helaas is dit niet waar. Veels te snel raken de twee buitenbeentjes verliefd op elkaar. Erg jammer, want instalove is een cliché dat eigenlijk vermeden moet worden. Maar anderzijds begrijpen ze elkaar, ze staan voor elkaar (door dik en dun), ze zijn doormiddel van hun vriendschap naar elkaar toegegroeid, en dat maakt alles weer een beetje goed.

Wanhopig leven

Eleanor en Park groeien op in twee verschillende leefsituaties. Park heeft twee liefhebbende ouders, hoewel zijn vader nogal bot uit de hoek kan komen, met een jonger broertje. Aandacht komt hij niet te kort, zijn huis is zijn thuis.

Eleanor, daarentegen, heeft een huis, maar geen thuis. Ze is niet veilig, en ook haar kleine broertjes en zusje zijn dat niet. Veel kan ik er niet over vertellen want dan verklap ik het verbluffende einde, behalve dat haar stiefvader een lichtelijk agressieve alcoholist is en haar moeder zowel bang voor hem is, als niet bij hem weg wil gaan. Ze beweert dat ze er aan gewend is, alleen denk ik dat dat een klassieke smoes is.

Eleanor heeft een muur om zich heen gebouwd, slaat van zich af. Maar gepest worden op school, en thuis, doet geen goed voor je zelfvertrouwen.

Eleanor  ParkVerbluffend verhaal
Het mooie aan dit verhaal is, is dat het in de jaren ’80 afspeelt. Stripboeken, cassettebandjes, geen mobieltjes en MTV zendt tot nu toe alleen nog maar muziekvideo’s uit. Het boek speelt zich af gedurende één schooljaar, waarin de twee hoofdrolspelers elkaar goed leren kennen, waarin hun verliefdheid uitgroeit tot iets groters, iets mooiers dan een kalverliefde. Het verhaal is tevens tenenkrommend spannend, wil je sommige personages een klap verkopen (of meerdere), leert Eleanor vriendschap kennen.

Hoewel het boek in het begin soms ongeloofwaardig overkomt (geen tandenborstel?) leer je al snel waar dit door komt. Eleanor is een bikkel, een keiharde bikkel. Ik heb bewondering voor haar, en op de manier hoe zij zich een weg door haar keiharde leven baant.

Je kan het einde mooi vinden, maar het kan je ook tegenvallen. Ik vond het in ieder geval ontroerend, en perfect. Ik geef dit boek vier sterren, omdat er een paar puntjes waren waar ik mij aan ergerde, maar over het algemeen is dit boek een pareltje dat je moet koesteren.

Credit afbeelding: Simini Blocker

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Sanne

Sanne

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.