Schrijven schrijven schrijven en een Halloween barbecue

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Profielfoto Marijke F. JansenOktober is een drukke maand geweest door het herschrijven van Vergeten Veren en november zal een nog drukkere maand worden voor mij als schrijfster. Nanowrimo is namelijk van start gegaan! Intussen heb ik zulke leuke reacties gekregen op mijn YouTube filmpje, dat ik heb besloten om wekelijks een nieuw filmpje te posten. Als klap op de vuurpijl ben ik afgelopen weekend ook nog eens naar een gezellige Halloween barbecue geweest met andere schrijfsters. Kortom: weer genoeg leuks om over te vertellen!

Vergeten Veren 

De vorige keer vertelde ik dat Muze en Sirene samen gebundeld worden tot Vergeten Veren. Inmiddels heb ik nog beter nieuws. Vergeten Veren wordt namelijk een dikke pil. Deel drie komt er ook meteen bij in! Die tip kreeg ik van collega-schrijver en proeflezer Jen Minkman en na enig overwegen denk ik dat dit een goed idee is. Bovendien kreeg ik van haar dusdanig goede kritiek, dat ik opnieuw aan het herschrijven ben gegaan. Er worden flink wat onderdelen geschrapt en nieuwe scènes geschreven. Ik hoop echt dat er zo een betere versie van Sirene, het tweede onderdeel van Vergeten Veren zal ontstaan. Want dit is toch wel het deel waar ik het meest mee blijf worstelen. Ook Muze heeft overigens nog een kleine metamorfose ondergaan. Niet heel ingrijpend, maar enkele stukjes die wat onlogisch waren en zelfs een enkele echte fout. Vol trots zie ik Vergeten Veren iedere keer weer groeien. Ik hoop dan ook dat het eindresultaat verbluffend zal zijn!

Nanowrimo 
Mijn eerste plan voor deze maand was om verder te gaan met mijn Paul Harland Prijs concept. Door een proeflezer werd ik echter gewezen op een ouder werk van mij, waar ik ooit een begin mee heb gemaakt, maar dat ik nog helemaal niet heb afgeschreven. Op dat moment besefte ik dat ik nog helemaal niet goed over de uitbreiding van het PHP concept had nagedacht. Karakters moeten nog volledig ontwikkeld worden, de verhaallijnen moeten nog uitgedacht worden en bovendien moet er voor de serie als geheel nog een kader geschapen worden. Kortom: dat concept zit nog niet goed genoeg in mijn hoofd om het er in één maand tijd uit te toveren. Het andere verhaal daarentegen zit al in mijn hoofd sinds 2008. Ik heb al flink wat verschillende hoofdstuk 1-en geschreven voor dit verhaal en de karakters zitten goed in mijn hoofd. Afgelopen vrijdag beschreef ik de plot in hoofdlijnen op hoofdstukniveau en zaterdag had ik meteen een vliegende start. Door de verschillende hoofdstukken die ik al had geschreven, zat de verhaallijn wel goed in mijn hoofd. Ik wilde nu alleen in een andere tijd en vanuit een ander vertelperspectief schrijven. Daardoor heb ik dit eerste weekend al 7600 woorden kunnen opschrijven! Voor degenen die benieuwd zijn naar de verhaallijn: de werktitel van het verhaal is “Over eerste indrukken” en gaat over een meisje dat Kathy heet. Zij is een beetje de nerd van de klas en loopt nogal met haar hoofd in de wolken. Een echt boekenmeisje dat nogal een betweter is. Ze is al jaren verliefd op Jon, de knapste jongen uit haar klas. Niet dat hij haar ooit ziet staan natuurlijk. Dat verandert als Thom bij hen in de klas komt. Maar niet op een goede manier. Thom heeft meteen door dat zij verliefd op Jon is en vertelt dat op weinig flatteuze wijze. Dat zet de toon voor de kennismaking tussen Thom en Kathy. Wanneer ze echter op schoolreis gaan naar Londen, lopen ze al kibbelend over een tijdlijn en belanden in het Londen van Jane Austen. Plotseling zijn ze volledig op elkaar aangewezen om te overleven. Maar of die samenwerking nu zo succesvol is…

YouTube Kanaal 
Nadat ik vorige keer vertelde dat ik een YouTube filmpje had gemaakt over mijn workshop “Hoe creëer je levensechte karakters” kreeg ik via allerlei wegen hele positieve reacties. Daarop heb ik mijn pen en een notitieboekje gepakt en besloten om meer schrijffilmpjes te maken. Dit onder de noemer van MUZE – het schrijfkanaal. Het was nog niet zo gemakkelijk om te beslissen hoe ik met de serie filmpjes moest beginnen. Uiteindelijk heb ik besloten om maar bij het begin te beginnen. En waarmee begint het schrijven van een boek? Juist ja. Met inspiratie. Er staan inmiddels drie afleveringen online; de eerste is een aankondiging van het thema, de tweede gaat over lezen als bron van inspiratie en in de derde aflevering vertel ik hoe je de actualiteiten kunt gebruiken als inspiratie. Ik hoop dat jullie de filmpjes leuk vinden en er iets aan hebben. Ik vind het in ieder geval leuk om ze te maken! Mocht je het leuk vinden: zoek me eens op en abonneer je op mijn kanaal!

Het beste Halloween Barbecue event voor young adult-schrijvers 
Afgelopen weekend had ik nog een uitje waar ik erg naar uit heb gekeken: Het beste Halloween Barbecue event voor young adult-schrijvers. Deze vond plaats bij Olga Hoekstra. Het was heerlijk om weer een deel van onze schrijfgroep te zien en om weer lekker bij te kletsen over boeken, lezen en schrijven. Dit keer onder het genot van zelf meegebrachte hapjes en drankjes. Nieuwsgierig naar het verslagje van onze barbecue? Je leest het hier!

Dat was het weer voor deze keer. De volgende keer heb ik vast ook weer veel te vertellen. Aanstaande woensdag ga ik namelijk naar Amsterdam om tijdens het Sprookjesbal van Clavis de Finse schrijfster Salla Simukka te ontmoeten, de auteur van de Sneeuwwitje trilogie (Rood als bloed, Wit als sneeuw en Zwart als ebbenhout). Bovendien kan ik jullie dan ook vertellen of ik Nanowrimo 2014 heb gehaald! Tot de volgende keer!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Marijke F. Jansen

Marijke F. Jansen

Marijke F. Jansen wist op jonge leeftijd al dat ze later schrijfster wilde worden. Ze is dol op sprookjes en verhalen met happy endings. In 2012 werd ze tweede bij de schrijfwedstrijd van Young Adults en haar debuutverhaal Muze verscheen in de bundel Dark Romance - Verboden verlangen. Haar verhalen staan ook in de bundels Magisch, Wonderland, Brave New Love en in de pas verschenen sprookjesbundel Er was eens vind je haar hervertelling 'Bevroren'. In 2017 verscheen van haar hand het boek Kort en gelukkig, wederom een sprookjeshervertelling. Onder het pseudoniem Lily Frank schrijft Marijke Feel Good.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Join us

Get your account today