Vergeten veren en een workshop

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Column 6-10-2014Het is weer even geleden dat ik mijn laatste column schreef. Enerzijds omdat ik erg druk ben geweest en anderzijds juist omdat ik niet zoveel te melden had. In mijn laatste column vertelde ik dat ik een verhaal had geschreven voor de Paul Harland Prijs. Helaas duurt het nog even voordat de uitslag daarvan bekend is. De verhalen zijn net weer doorgegeven aan een nieuwe juryronde en pas in februari, op de Paul Harland Dag, horen we welk verhaal heeft gewonnen. Nog eventjes geduld dus! Maar intussen heb ik niet stilgezeten; ik heb twee niet-young adultverhalen geschreven, ik heb een herschrijf gedaan van Sirene en het afgelopen weekend heb ik een schrijfworkshop gegeven. Kortom: weer volop leuke dingen om met jullie te delen!

Sirene in Vergeten veren
In mijn vorige columns liet ik weten dat Sirene bij redacteur Michael Mandersloot lag. In juli heb ik de correcties en het leesrapport van hem ontvangen. Daar ben ik echt heel blij mee, want het staat boordevol waardevolle opmerkingen en goede tips. Op basis daarvan heb ik Sirene helemaal herschreven en de herschreven versie wordt momenteel gelezen door proeflezer/collega-schrijver Jen Minkman. Die komt ook met supergoede tips, dus ik voel een nieuwe grote herschrijfronde aankomen! Ik merk wel dat Sirene een wat lastiger boek is om te schrijven. Waar Muze eruit vloeide en het derde deel ook goed in mijn hoofd zit, is Sirene veel psychologischer en daarom ook moeilijker om toch leuk en spannend te houden. Ik weet dat er al verschillende mensen erg benieuwd zijn naar het vervolg, maar ik wil natuurlijk dat het verhaal helemaal klopt voordat het naar de lezers gaat. Nog eventjes geduld dus! Maar… Ik heb wel nog een ander spannend nieuwtje rondom Sirene. Ik heb namelijk besloten om deel 1 (Muze) samen te voegen met deel 2 tot 1 boek, namelijk onder de titel Vergeten veren. Degenen die het boek dan in serie willen sparen, hoeven dan niet de bundel als deel 1 ernaast te leggen. Omdat Muze natuurlijk een novelle is, werd het wel een heel dun boekje om die afzonderlijk als deel 1 uit te brengen. Maar voor de lezer die al bekend is met Muze: maak je geen zorgen. De afzonderlijke delen zullen wel herkenbaar gemaakt worden, zodat deze lezers snel kunnen zien waar het verder gaat.

Schrijfworkshop
Inmiddels alweer enige tijd geleden vroeg The Read Shop ondernemer Jos Bos van The Read Shop Kroonpassage in Lelystad of ik niet iets met mijn boek wilde doen bij hem in de winkel tijdens de kinderboekenweek. Op dat moment hoopte ik nog dat Sirene rond die tijd zou verschijnen, maar dat bleek geen haalbare kaart. Omdat ik het idee erg leuk vond, bood ik hem aan om een schrijfworkshop te verzorgen en ik stelde voor om Jen Minkman te vragen om haar nieuwe boeken te presenteren, zodat er ook boeken zouden zijn om te verkopen. Jen kon in eerste instantie niet, dus daarop vroeg ik Olga Hoekstra, die meteen heel enthousiast instemde. Toen Jen later alsnog een gaatje in de agenda bleek te hebben, vond Jos dit alleen maar leuk. Ook Natasja Storm besloot als uitgever naar Lelystad te komen. Afgelopen weekend vond dit alles plaats en we hebben een ontzettend gezellige middag beleefd! (Het verslag kun je teruglezen op deze site!)

Niet voor young adults
Het lijkt nu alsof ik alleen maar heb herschreven, maar ik heb wel degelijk ook aan iets nieuws gewerkt de afgelopen drie maanden. Het is alleen niet voor young adults. Voor het eerst in mijn leven heb ik er heel bewust voor gekozen om dit onder pseudoniem te doen. Dat verbaasde mijzelf in eerste instantie. Ik ben er namelijk altijd trots op geweest dat ik schrijf, dus ik wilde dat onder mijn eigen naam doen. Het was Olga Hoekstra die mij wees op het nut van een pseudoniem: als je meerdere genres schrijft, kan een pseudoniem duidelijkheid geven over het genre dat je als lezer te pakken hebt. En aangezien deze novelles een erotisch tintje hebben, leken me dat geen verhalen om aan mijn auteursnaam voor jong volwassenen te koppelen. Ik merkte dat het heerlijk was om eens iets anders te schrijven en beide verhalen vloeiden eigenlijk heel gemakkelijk uit de spreekwoordelijke pen. Voor mezelf zie ik het ook als een leuke oefening. Waarom? Omdat Muze eigenlijk het eerste verhaal was dat ik in korte tijd heb afgeschreven. Ik heb heel veel beginnetjes liggen, maar vaak stokt het ergens in het proces, waardoor het blijft liggen “om later mee verder te gaan”. Met het Paul Harland verhaal erbij heb ik dit jaar al drie afgeronde novelles geschreven. Een prettig gevoel, omdat ik alle drie de verhalen eigenlijk in ongeveer twee weken tot een maand heb geschreven. Het vloeide zo uit mijn vingers. Als je al lang bezig bent met het herschrijven van een volledige roman, is dat ook wel eens prettig als afwisseling.

Ik hoop de komende maand een flink eind te komen met de herschrijf van Sirene, zodat ik tijdens de novembermaand aan iets nieuws kan beginnen voor NaNoWriMo. Ik heb namelijk al wel een leuk idee klaarliggen! Wie van jullie doet er ook mee met NaNoWriMo?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Marijke F. Jansen

Marijke F. Jansen

Marijke F. Jansen wist op jonge leeftijd al dat ze later schrijfster wilde worden. Ze is dol op sprookjes en verhalen met happy endings. In 2012 werd ze tweede bij de schrijfwedstrijd van Young Adults en haar debuutverhaal Muze verscheen in de bundel Dark Romance - Verboden verlangen. Haar verhalen staan ook in de bundels Magisch, Wonderland, Brave New Love en in de pas verschenen sprookjesbundel Er was eens vind je haar hervertelling 'Bevroren'. In 2017 verscheen van haar hand het boek Kort en gelukkig, wederom een sprookjeshervertelling. Onder het pseudoniem Lily Frank schrijft Marijke Feel Good.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

3 gedachten over “Vergeten veren en een workshop

  1. Mensen mogen het pseudoniem best weten; mensen weten ook dat Marique Maas gewoon een pseudoniem is van Esther Verhoef. Het idee is vooral dat jeugdige lezers in een webshop mijn naam intypen of in een boekhandel of bibliotheek vragen of er meer van mij te lezen is en dat niet automatisch die andere boeken erbij komen te staan.

  2. Ik heb er één zinnetje aan gewijd op mijn website, onder auteur en ik plaats wel veel berichtjes over Mijn pseudoniem

  3. Wat een hoop fijne verhalen weer! Ik wist een groot deel ervan al wel dankzij Facebook en omdat je me weleens wat verteld, maar dat van dat erotisch getinte verhaal onder een pseudoniem wist ik nog niet! Best wel een slim idee om het los te koppelen van elkaar. Alleen vraag ik me dan wel af: Ga je mensen vertellen wat dat pseudoniem is? Want ben je je doel dan niet een beetje voorbij? Anderzijds: Wat nou als je het inderdaad niet verteld? Dan kun je nooit echt je boek/verhaal promoten, want dan komen mensen er algauw achter dat jij het bent! xD

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Join us

Get your account today