Topdag bij The Read Shop Kroonpassage & tutorialfilmpje karakters maken

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

20141004-01De dag begon al vroeg voor mij op zaterdag 4 oktober. Hoewel onze presentatie bij The Read Shop Kroonpassage in Lelystad pas om 13:30 uur zou beginnen, wilde ik wel goed voorbereid voor de dag komen. Zoals altijd het geval is op dat soort dagen, hield mijn printer er ook nog eens mee op. Niet handig als je een workshop geeft en je werkbladen op de computer hebt gemaakt… Gelukkig woont mijn moeder in Lelystad en kon ik bij haar terecht voor de printjes. Ik mocht de fiets van mijn zusje lenen en uiteindelijk was ik rond 13:00 uur in de winkel. En daar werd ik opgewacht…

20141004-02

Natasja Storm en Jen Minkman waren al aanwezig en waren druk in de weer om de stapels boeken op tafel te schikken. Olga Hoekstra (schrijft young adult en new adult onder het pseudoniem van Lis Lucassen) had al laten weten dat ze al wel in Lelystad was, maar dat ze eerst ging lunchen met Kim Mulder. Toen die twee ook binnen stapten, waren we compleet. We werden zeer hartelijk ontvangen door de beide eigenaren van de winkel en we kregen al helemaal zin om te beginnen.

thereadshop3Het feest werd compleet toen even daarna ook Katja Blauw en Irene Benthem binnenkwamen. Katja, blogger voor Craving Pages en vanaf deze week ook met een eigen blog, was helemaal uit het oosten van ons land gekomen om ons te zien en Irene, blogger voor IJskoude Passie/Icecold Passion kwam helemaal uit Amsterdam. Dat deed ons hart wel smelten. Grappig was dat Irene de boeken van Jen Minkman in het Engels heeft gelezen en dat ze pas door onze uitnodigingsposter ontdekte dat zij een Nederlandse schrijfster is die ook in het Nederlands publiceert. Dat vond ze zo leuk dat ze de reis naar Lelystad maakte om haar te ontmoeten.

thereadshop2Om half twee startte Jen met haar verhaal. Ze vertelde ons onder andere dat ze bij haar boeken ook soundtracks schrijft en ze heeft ons zelfs twee nummers laten horen die ze heeft geschreven bij ‘De jongen uit het woud’. Erg leuk, want de hoofdpersoon in het boek heeft een muziekstuk geschreven en nu konden we horen hoe dat muziekstuk klinkt. Ik kreeg er kippenvel van! Dat boek speelt zich overigens af in Salzburg en omgeving en Jen vertelde ons dat ze daar tijdens haar studie enige tijd heeft gewoond. Ze kon hierover dus uit eigen ervaring vertellen. Over het Eiland vertelde ze dat ze op dit idee was gekomen door een boek dat ze ooit had gelezen over een archeologische opgraving in het jaar 3500, waarbij dingen uit onze cultuur totaal anders werden geïnterpreteerd. Dat zet je als toehoorder wel even aan het denken!

20141004-05Na Jen volgde ik met mijn schrijfworkshop. De aanwezigen werden in drie groepen verdeeld en kregen per groep een klembordje met werkbladen. Ieder groepje kreeg een naam voor een personage dat ze moesten creëren. De sfeer daarbij was erg leuk en ik heb ervan genoten om te zien hoe er werd samengewerkt. Het doel van de workshop was om het belang van goed uitgedachte karakters te illustreren, om handvaten te geven hoe je dit kunt doen en om ook te laten zien hoe een goed uitgedacht karakter naderhand kan zorgen voor ideeën bij het creëren van de verhaallijn. Volgens mij was dat wel geslaagd!

20141004-07

Na de workshop was Olga  aan de beurt. Ze stond duidelijk te trappelen om een paar stukjes voor te lezen; eerst uit Het Tribunaal en daarna uit De Koningsboom. Dat deed ze dan ook met verve. Ik vond het intrigerend om te horen dat haar verhaal Het Tribunaal het eerste verhaal is dat zij in de eerste persoon (ik-vorm), tegenwoordige tijd heeft geschreven. Normaal gesproken geeft Olga er de voorkeur aan om vanuit de derde persoon verleden tijd te schrijven, omdat ze daardoor gemakkelijker van perspectief kan wisselen en omdat ze denkt dat de lezer zich zo beter kan identificeren met haar karakters. Hoezo dat laatste? Bij de ik-vorm kan het namelijk twee kanten op; je kunt je als lezer aangesproken voelen en je dichter bij de hoofdpersoon wanen of het kan juist afstand scheppen: ik? Hoezo ik? Dat ben ik niet. Waarom ze er bij dit verhaal wel voor koos? Ze vond het passen bij het genre en het werkte om zo te schrijven. Daarmee ben ik het zeker eens! Het Tribunaal is een zeer geslaagd verhaal.

Na de presentatie van Olga hebben we nog even heerlijk staan kletsen. Inmiddels hadden we ook gezelschap gekregen van Rosa uit Lelystad. Als beginnend schrijfster vond ze het leuk om te horen hoe wij het aanpakken. En ik vond het erg leuk om te zien hoe enthousiast ze is. Ook raakten we nog in gesprek met een medewerker van de Scholen Gemeenschap Lelystad. Die vond het erg leuk dat The Read Shop Kroonpassage deze dag had georganiseerd, vooral omdat er vaak meer wordt georganiseerd voor jongere kinderen.

thereadshop1

Vlak voor we naar mijn huis gingen, kregen we bij het afscheid van de beide eigenaren nog een lief presentje. Helemaal zelfgemaakt! En nog gepersonaliseerd ook. Zo lief!

Aangezien ik daar niet ver vandaan woon, heb ik Natasja, Jen, Olga en Kim uitgenodigd om na afloop bij mij te blijven eten. Mijn lieve partner Rein heeft overheerlijke pannenkoeken gebakken, terwijl wij gezellig zaten na te praten. Wat mij betreft is deze dag zeker voor herhaling vatbaar!

Ben je inmiddels zelf ook nieuwsgierig geworden naar de workshop? Ik heb er een filmpje van gemaakt en deze op YouTube geplaatst. Je kunt deze hieronder bekijken. Veel kijkplezier 🙂

 

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Marijke F. Jansen

Marijke F. Jansen

Marijke F. Jansen wist op jonge leeftijd al dat ze later schrijfster wilde worden. Ze is dol op sprookjes en verhalen met happy endings. In 2012 werd ze tweede bij de schrijfwedstrijd van Young Adults en haar debuutverhaal Muze verscheen in de bundel Dark Romance - Verboden verlangen. Haar verhalen staan ook in de bundels Magisch, Wonderland, Brave New Love en in de pas verschenen sprookjesbundel Er was eens vind je haar hervertelling 'Bevroren'. In 2017 verscheen van haar hand het boek Kort en gelukkig, wederom een sprookjeshervertelling. Onder het pseudoniem Lily Frank schrijft Marijke Feel Good.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

2 gedachten over “Topdag bij The Read Shop Kroonpassage & tutorialfilmpje karakters maken

  1. Bedankt, Daniëlle! Het was inderdaad heel gezellig

  2. Zo te lezen was het een heel gezellige dag! Leuk zeg. En nogmaals bedankt voor het workshop filmpje, het is heel leerzaam 🙂

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Join us

Get your account today