Logo-youngadults-site

Half zwart heeft ijzersterke personages en de juiste complexiteit

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Green Half zwart 9789048819539

Green Half zwart 9789048819539Lange tijd las je in young adult boeken vooral over vrouwelijke hoofdpersonages. Sally Green heeft hier eindelijk verandering in gebracht! Half zwart gaat over Nathan Byrn, een jongen die opgroeit bij zijn oma en halfbroer en halfzussen. Zijn moeder was een witte heks, en zijn vader is de machtigste zwarte heks die er bestaat. Hierdoor wordt hij zijn hele leven in de gaten gehouden door de witte heksen, omdat hij gecodificeerd moet worden als half witte heks of half zwarte heks. Bijna iedereen in zijn omgeving ziet hem eigenlijk al als een half zwarte heks, want als zoon van de machtige zwarte heks Marcus, moet je wel net zo slecht zijn… Dit drukt toch wel een stempel op zijn leven en de ontwikkeling van zijn karakter. Als jij je hele leven al hoort dat je een zwarte heks bent en uit de weg geruimd moet worden, maakt dat je vanbinnen kwaad. Zeker als je zelf nog niet weet wie je werkelijk bent. Uiteindelijk ga je je gedragen naar wat iedereen van je verwacht: het wordt een self fulfilling prophecy. Of niet?

Na Harry Potter was het lange tijd stil in de wereld van de heksen. Maar Sally Green blaast de heksenwereld nieuw leven in door een wereld te scheppen waar zwarte en witte heksen naast mensen (fains)leven. De meeste fains weten overigens niets van de heksenwereld af, wat het verhaal een extra dimensie geeft. Erg goed vind ik ook de flinterdunne draad tussen goed en kwaad die Sally Green prachtig door het verhaal verweeft: wat is goed en wat is slecht? Green laat zien dat goede mensen (heksen) ook slechte beslissingen kunnen maken en dat slechte mensen niet per definitie slecht hoeven te zijn. Een voorbeeld is de relatie tussen Nathan en Celia. Deze vond ik bijzonder mooi uitgewerkt. Celia houdt Nathan gevangen in een kooi, hij mag er elke dag uit, moet klusjes voor haar doen en ze leert hem verschillende dingen zoals vechten en kaartlezen. Op het eerste gezicht lijkt Celia een strenge en akelige vrouw die hem martelt. Maar naarmate je verder in het verhaal leest, krijg je meer sympathie voor haar: niet alles is zo simpel als het lijkt, maar het zit juist erg complex in elkaar.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik in het begin niet zo goed in het verhaal kon komen. De eerste pagina’s worden verteld vanuit de tweede persoon (jij-perspectief) waar ik erg aan moest wennen. Daarnaast beslaat een groot gedeelte van het verhaal de gevangenschap van Nathan bij Celia. Dit voelde soms langdradig aan en een beetje van hetzelfde, maar toch wilde ik doorlezen. Ik wilde weten hoe het met Nathan zou aflopen en of hij zijn vader zou vinden. Hoewel deze langdradigheid een minpuntje is, doet het absoluut niets af aan het verhaal. De personages zijn ijzersterk neergezet. De setting waar het zich afspeelt is levendig beschreven – en als fan van Engeland vond ik het geweldig om weer even op plekken te komen die ik heb bezocht: Liverpool, Londen, Wales, Schotland. Daarnaast voelde het verhaal heel realistisch aan. Ook al heeft het een sterk fantasy-gehalte, de verhaallijn en de personages maken het erg realistisch, waardoor de magie van de heksen meer naar de achtergrond verdwijnt. Wellicht dat dit in het volgende deel meer naar voren komt.

Kortom: Sally Green schrijft met haar debuut een prachtig verhaal over een jongen op zoek naar de waarheid en zichzelf. Nathan is werkelijk een verademing na al die vrouwelijke hoofdpersonages. Ik raad het boek dan ook aan iedereen aan. Het is een absolute must-read met ijzersterke personages en de juiste complexiteit. Ik geef het verhaal vijf sterren.

Hebben jij Half Zwart al gelezen? Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter. Nog niet gelezen, maar ben je nu wel overtuigd? Ik hoor het graag ^_^

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.