Logo-youngadults-site

Dystopia schrijfwedstrijd

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Omdat de schrijfwedstrijden zo succesvol zijn, willen wij meteen starten met twee wedstrijden. Vorige week kon je al lezen dat we met een tweede Dark Romance schrijfwedstrijd zijn begonnen. Deze wedstrijd willen we laten opvolgen door een derde schrijfwedstrijd in een ander thema. Dystopische verhalen zijn op dit moment helemaal hot! Dus ook met dit thema willen wij een verhalenbundel van Nederlands schrijftalent samenstellen.

Wat moet je doen?
Schrijf een verhaal tussen de 15.000-20.000 woorden. Het thema is Dystopia. Het verhaal moet dus gaan over een denkbeeldige plaats of gemeenschap gaan, waar alles verkeerd, vreselijk en beangstigend is, en waar regels je worden opgelegd. Verder dienen de hoofdpersonen tussen de 15 en 25 jaar te zijn, zodat je verhaal thuishoort bij young adults. Het is niet verplicht om in je verhaal een romance te verweven, maar in veel young adults heb je toch wel snel dat er iets lijkt te bloeien tussen twee personages. Zo ook in dystopische verhalen, denk hierbij aan Matched en De Hongerspelen. Voor inspiratie kun je kijken bij de young adults op deze site die in het genre fictie vallen. Hier staan al aardig wat dystopische verhalen tussen.

Winnen
Elke deelnemer krijgt een jury rapport van minimaal 1 a4. Voor de hoofdprijs worden drie winnaars geselecteerd. De verhalen van deze winnaars worden gebundeld en uitgegeven. Je wint hiermee publicatie van jouw verhaal en daarnaast ontvang je een exemplaar van de uitgave waarin jouw verhaal staat.

Om mee te doen aan deze wedstrijd dien je een geregistreerd lid te zijn van young-adults.nl en een inschrijfbedrag van € 7.50 te betalen voor het eerste verhaal. Lever je een tweede verhaal in dan betaal je € 5,-. Wanneer je jouw verhaal instuurt krijg je een bevestiging en wordt er gevraagd het inschrijfgeld over te maken.

Deadline
De uiterste inleverdatum is 15 juli 2013. Verhalen die na de deadline worden verstuurd zijn uitgesloten van deelname. Je kunt je verhaal sturen naar schrijfwedstrijd@young-adults.nl o.v.v. “Dystopia”.

Jury
De verhalen worden beoordeeld door Natasja Storm – hoofdredacteur en uitgever van young-adults.nl en door Marije Kok, Michael Mandersloot: beide bureauredacteuren bij young-adults.mijnbestseller.nl.

Belangrijk!
Stuur bij je verhaal ook een synopsis en korte biografie. Lees onze voorwaarden voor verdere uitleg.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

35 gedachten over “Dystopia schrijfwedstrijd

 1. Ik denk dat je nog wel even mag wachten, A-my. De uitslag van de Dark Romance zal eerder komen, want de deadline van die wedstrijd was een maand eerder dan die van de Dystopia. De uitslag van de Dark Romance zou in september komen, maar dat was begin oktober uitgesteld naar eind oktober en zojuist zijn de deelnemers bericht dat het weer is uitgesteld, namelijk tot 9 of 10 november.

 2. Hoi, is er al bekend wanneer (ongeveer) de uitslag van deze wedstrijd komt..?

 3. Jammer zeg, JustMe en Lee. Een goed verhaal(idee) is natuurlijk nooit weg. Misschien hebben jullie wel zoveel inspiratie dat er een hele roman in zit. Zonder deadline schrijft het daarna misschien iets lekkerder.

 4. Het is me dus – zoals eigenlijk wel verwacht – niet gelukt. Ik had een geweldig idee, maar kreeg een waanzinnig writer’s block.
  Hoop dat er ooit weer een wedstrijd komt waar ik dit verhaal misschien voor kan gebruiken.
  Petje af voor degenen die het wel is gelukt.
  Succes met het afwachten van de resultaten/uitslag.

 5. Ik ben te laat!:sad:

 6. Mijn heersende klasse heerst helaas nog steeds na iets meer dan 18000 woorden 😉

 7. Zulke revoluties zouden “in het echt” ook welkom zijn in plaats van alle kogels etc. die daar normaal bij aan te pas komen… 😉

 8. @ludieke, zo in 16.000 woorden;-). Ik zou niet eens genoeg hebben aan de hele 20.000. Ben ook vreselijk nieuwsgierig naar deze bundel, er zitten vast heel veel originele verhalen bij.

 9. Het is mij gelukt hoor om in 16.000 woorden een regime uit te schakelen, nou ja, een alleenheerser en zijn gevolg.

 10. Super, Yinnis! Ik heb mijn verhaal ook gisteren ingestuurd!

 11. Mooi, Yinnis!

  Mij is het helaas niet meer gelukt. Ik hoop dat er een mooie bundel uit deze wedstrijd voort zal komen.

 12. Vijf minuten voor middernacht heb ik mijn verhaal dan toch doorgestuurd gekregen, het is me gelukt 🙂
  Succes iedereen!

 13. @Lee, een dystopisch verhaal schrijven is inderdaad moeilijk, origineel zijn gaat nauwelijks meer en met het maximale aantal woorden van 20.000 woorden kon ik zelf niet echt veel.
  In een dystopie zijn er vaak meerdere problemen en in 20.000 woorden kan je niet gelijk een heel regime uitschakelen. Maar met een positieve instelling kom je altijd ver ;-).

 14. Ja, ik probeer het zo positief mogelijk in te zien. Wie weet win ik niets, maar heb ik een uitdaging overwonnen.
  Jij ook succes met de DR wedstrijd. Ik ben nu al benieuwd wie wat heeft geschreven. Ik vind Dystopia best moeilijk, omdat ik graag iets origineels verzin zonder dat ik verlies aan kwaliteit door de tijd en het aantal woorden.
  Greetz

 15. *zweet*. Ik zit nu op bijna 15.000 woorden! En af is de eerste versie nog (lang?) niet. We tikken met een verhit hoofd verder. Hij! Zal! Afkomen! Dus waarschijnlijk 30 seconden voor de deadline komt mijn inzending binnen 😉

 16. @Lee, succes. Ik bewonder je echt als het lukt;-). Het koste me een maand om een eerste versie voor de DR wedstrijd te hebben, het herschrijven duurde nog langer en ik eindigde op 6 versies!:o Nogmaals succes, ik wil ook heel graag meedoen, maar ik heb een half verhaal en ik weet dat het herschrijven veel tijd in beslag gaat nemen, want ik moet het echt even laten liggen om mijn fouten te kunnen zien.

 17. Ik ga gewoon nu beginnen en dan zie ik wel of ik minimaal 15.000 woorden op papier kan krijgen…
  Heel veel succes allen!

 18. Leuk, Inge! Nog een dikke halve maand voor de rest van de woorden (als je die niet inmiddels al hebt) en de herschrijf.

  Ik ben zelf nu nog druk bezig met mijn inzending voor de Paul Harland Prijs (daar zijn nu al 95 inzendingen voor *slik* (En de deadline is pas 1 juli en de meeste verhalen komen normaliter in de laatste week binnen)), daarna ga ik ook aan de slag. Ik hoop allebei mijn inzendingen op tijd af te krijgen, maar ik vrees dat het er “slechts” eentje wordt.
  Gelukkig kunnen mijn personages amper wachten, dus het schrijven zal vast vlot gaan. 😀

 19. Ik ga meedoen 🙂 Zit al op 11.000 woorden 😉

 20. Nu de deadline van de Dark Romance is geweest, hoop ik dat iedereen lekker bezig is voor deze 🙂 Veel succes nog! We hebben nog bijna een maand!

  Houd er alleen wel rekening mee dat je bij deze wedstrijd dus geen royalty’s meer zal verdienen als je in de bundel komt. Dit blijkt gewijzigd te zijn, omdat de eerste editie van de Dark Romance niet geheel kostendekkend was met de royalty’s. (Zie de reacties op de Dark Romance II schrijfwedstrijd.)

  Het blijft een mooie wedstrijd, maar da’s wel even handig om vooraf te weten. Dus bij dezen 🙂

 21. Hetzelfde als ze bij een sportschool bedoelen met inschrijfgeld. Je betaalt om mee te mogen doen. (En bij deze wedstrijd krijg je daar dus sowieso een juryrapport (feedback) voor terug.)

 22. wat bedoelen ze met inschrijfgeld ?

 23. Awesome, ik ga sowieso meedoen! Nu alleen nog het winnende verhaal schrijven 🙂

 24. Als een verhaald zowel dar romance als dystopisch is, mag hetzelfde verhaal dan in beide wedstrijden worden ingestuurd?

 25. Interessant thema! 🙂 Ik heb al een idee. Hopelijk vind ik genoeg tijd om er een spannend verhaal van te maken.

 26. Erg leuk thema! Toen ik vorig jaar wilde deelnemen aan de Dark Romance schrijfwedstrijd, ging mijn verhaal meer richting dystopie en heb ik dus niet meegedaan. Gelukkig heb ik de tekst bewaard en kan ik op basis daarvan verder schrijven voor deze wedstrijd 😉

 27. Even een vraagje. “Het verhaal moet dus gaan over een denkbeeldige plaats of gemeenschap gaan, waar alles verkeerd, vreselijk en beangstigend is, en waar regels je worden opgelegd.”
  Een dystopie is eigenlijk een nogal verrotte toekomst. Veel van de hedendaagse dystopieromans kennen werelden die een utopie lijken (alles is “beter”),maar waarbij de eigen wil, de vrijheid van keuze, is weggehaald door middel van al die regels. Het soort wat jullie in bovenstaand stuk beschrijven. Echter, je hebt veel meer soorten dan alleen die. Je kunt bijvoorbeeld ook een anarchistische dystopie maken of juist een dystopie waarin je eigenlijk alleen bent, dus er geen echte regels – vanuit andere mensen – zijn, etc.Mag je die ook inzenden of puur die ene variant?

 28. Dit thema klinkt ook héél tof, moet ik zeggen. Ik ga er nog eens goed over nadenken of ik mee ga doen aan een wedstrijd, en welke dan. Of misschien allebei wel!

 29. Leuk idee! Mijn verhaal is alleen een beetje te lang en ik wil het eigenlijk als apart boek laten uitgeven… haha 61000 woorden 🙂

 30. Ik krijg het nog druk! Wat ben ik blij met jullie, young adults! *doet een dansje*

 31. Om de een of andere reden verwachtte ik dit thema al.. Maar ik heb nog nooit een dystopia geschreven (volgens mij, hè, mijn geheugen is echt geweldig), dus dat wordt een leuke uitdaging. Zien of ik iets kan bedenken :-).
  @Ilsepils, waarom vind je dit thema niks?

 32. Whaha, ik vind het thema drie keer niks! Er kunnen dan wel wat boeken op de markt zijn met dit thema op het moment, maar ik vind het niks. Doe mij dan toch maar de Dark Romance! =P

 33. Wel een leuk thema, is zien of ik iets kan bedenken…

 34. Geweldig, ik ga meedoen!

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.