Droomdagen op een sprookjeskasteel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Zaterdagochtend 20 april werd ik wakker alsof het Sinterklaas was en er beneden een mysterieus gevulde schoen op me stond te wachten. Maar dan net iets beter. Ik zou die dag gaan signeren op de Elf Fantasy Fair in Haarzuilens, een evenement waar ik zelf al enkele jaren met veel plezier als bezoeker naartoe ga. Ik herinner me dat ik er auteurs heb gezien zoals Lauren Kate (van de serie Fallen) en Robin Hobb, één van de grootste fantasy-auteurs ter wereld. En dit jaar mocht ik daartussen staan, samen met collega-auteur Isabel Peters.

De dag begon goed. Thuis kon ik mijn vloeibare eyeliner niet vinden en ook mijn schoenen hadden ineens pootjes gekregen (en ik móest die schoenen hebben, want op al die andere kon ik het nooit een hele dag volhouden). Enigszins aan de late kant en zwaar gestrest haalde ik Isabel in Vleuten van het station. Maar daarmee was de kous nog niet af; want bij aankomst op het terrein van de Fair kon niemand ons vertellen waar we ons artiestenbandje (prachtig woord trouwens) konden afhalen. Uiteindelijk, nadat we ongeveer ieder informatiestandje rond de ingang van het terrein hadden gezien, werden we teruggestuurd naar het parkeerterrein, waar we twee felbegeerde toegangsbandjes in ontvangst konden nemen.

Enigszins gehaast begaven we ons op het landgoed van Kasteel De Haar, een sprookjeskasteel in een schitterende omgeving. Speciaal voor dit evenement wordt het landgoed jaarlijks omgetoverd in het idyllische Elfia, thuisland voor elfen, sprookjesfiguren en griezelige monsters. Isabel en ik kregen een prachtig plekje aangewezen in de stand van Het Verboden Rijk uit Oosterhout: pal aan het begin, meteen in het zicht en lekker in het zonnetje. Dat zonnetje was geen overbodige luxe, want in de schaduw was het ontzettend koud. We werden er hartelijk ontvangen door Danny en zijn vrouw Annemarie, eigenaren van Het Verboden Rijk. Bij ons plekje lagen al flink wat exemplaren van onze bundel opgestapeld. Ik had er nog niet eerder zoveel bij elkaar gezien. Een erg mooi gezicht was dat.

Ook Hester Stasse, collega-auteur uit de andere bundel, was al present en na korte tijd werden we ook vergezeld door Natasja Storm, onze redacteuren Marije Kok en Michael Mandersloot en overige collega-auteurs Eva Moraal en Olga Hoekstra. Helaas was Anne Nicolai verhinderd, anders waren we helemaal compleet geweest! Het was erg leuk om iedereen weer te zien en we hebben zo mooi de kans gehad om met vijf van de zes bundelauteurs op de foto te gaan. Verder had Natasja nog een leuke verrassing voor ons; ze had speciaal voor vandaag een mooie poster laten drukken om ons signeren kenbaar te maken aan het publiek, evenals een hele stapel flyers om weg te geven. Vooral die flyers bleken een zeer handig idee, want die hebben we grif uitgedeeld.

Aan het einde van de dag werden we benaderd door Danny; of we de zondag ook nog wilden komen. Daar hoefden we niet lang over na te denken: graag! Bij thuiskomst bleek echter dat de dag zijn tol had geëist; ik was zwaar verbrand en bekaf en Isabel bleek de dag erna ziek te zijn. Ik heb nog een poging gedaan om één van de andere auteurs over te halen om te komen, maar omdat het zo kort dag was, lukte dat niet. Jammer, maar dat liet de pret niet deren. Ik heb opnieuw mijn plekje in de stand ingenomen en heb de hele dag mensen aangesproken, over de bundels verteld, young-adults.nl gepromoot en flyers uitgedeeld. En niet te vergeten: boeken gesigneerd.

Wat me erg opviel was dat er best wat mensen waren die zeiden dat ze enkel Engelstalige boeken lezen. Nu lees ik ook veel Engelstalig, maar dat betekent voor mij niet dat ik geen Nederlands meer wil lezen. Maar uit de reacties bleek dus dat er best wel wat mensen rondlopen die helemaal geen enkel Nederlandstalig boek meer aanraken! Daar schrok ik wel een beetje van, want dit betekent dat deze mensen auteurs uit eigen land zo helemaal geen kans geven. Nu begreep ik wel dat verschillende van deze mensen als belangrijkste reden aangaven dat ze zich irriteren aan vertaalfouten. Aangezien onze bundels van Nederlandse bodem zijn, is daar helemaal geen sprake van! Door dit argument lieten enkelen zich toch overhalen om de bundel aan te schaffen.

Ook kon ik merken dat mensen soms even moesten wennen aan het idee van een bundel, maar hen kon ik overhalen met de volgende uitleg: ‘Misschien herken je dit beeld: je wilt ’s avonds nog even een stukje lezen en voor je het weet zit je diep in het verhaal en MOET dat boek uit! In een race tegen de klok (want morgen gaat de wekker weer op tijd) probeer je je zo snel mogelijk door het verhaal heen te haasten en toch is het tegen het einde alweer drie uur. Het voordeel van een bundel is dat het verhalen zijn van 70 tot 100 bladzijden. Wel lang genoeg om je lekker in te verliezen, maar kort genoeg voor voldoende nachtrust. En het leuke is, er zitten drie novelles in iedere bundel, dus de avond erna kun je lekker aan het volgende verhaal beginnen. Zo doe je ook nog eens langer met een boek.’

Al met al heb ik met veel plezier op de Elf Fantasy Fair 2013 gestaan. Ik was ’s avonds dan ook volledig opgebrand. Maar als ik opnieuw de kans zou krijgen, zou ik absoluut weer gaan. Dit bezoekje heeft me trouwens ook nog iets opgeleverd voor Sirene, namelijk een schitterende auteursfoto!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Marijke F. Jansen

Marijke F. Jansen

Marijke F. Jansen wist op jonge leeftijd al dat ze later schrijfster wilde worden. Ze is dol op sprookjes en verhalen met happy endings. In 2012 werd ze tweede bij de schrijfwedstrijd van Young Adults en haar debuutverhaal Muze verscheen in de bundel Dark Romance - Verboden verlangen. Haar verhalen staan ook in de bundels Magisch, Wonderland, Brave New Love en in de pas verschenen sprookjesbundel Er was eens vind je haar hervertelling 'Bevroren'. In 2017 verscheen van haar hand het boek Kort en gelukkig, wederom een sprookjeshervertelling. Onder het pseudoniem Lily Frank schrijft Marijke Feel Good.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

10 gedachten over “Droomdagen op een sprookjeskasteel

 1. Tja, ik moet ‘m ook nog lezen ;o Er staan gewoon erg veel boeken op mijn to read-lijstje!

 2. LEUK verhaal, ik moet zelf nog steeds de bundel lezen *schaam*

 3. @ Marijke: Zal ik doen!
  @ Daan: Ik snap het, ik denk dat ik het zelf ook wel weird zou vinden! Al is het wel erg grappig om te weten dat er allerlei mensen zitten die hier op de site ook komen. Zo grappig om allerlei columns van hen hier te lezen, en dan ineens daar te lopen en elkaar veel beter te “kennen” dan die enige blikken. Lijkt me zo weird! Vooral met zoveel in één keer. Stel voor wie je allemaal tegen zou kunnen komen. =D

 4. Wat lief, Janita! Ik ben heel benieuwd wat je ervan zult vinden!

  En zeker weten, Olga! Was echt heel gezellig om jullie allemaal weer te zien!

 5. Jee… Dat mensen de Nederlandse boeken zo links laten liggen. Da’s echt jammer! Misschien heeft het met genre te maken? We moeten de lezers toch maar eens heul heul duidelijk maken dat er ook veel goede schrijfsters/schrijvers rondlopen van eigen bodem die een goede dark romance of YA kunnen schrijven!!
  Godenzijdank wordt dat ook gedaan door de wedstrijden en door de promotie. Want zeg nou zelf, de mensen die de verhalen wel lezen, zijn allemaal enthousiast!

  Trouwens, het was erg leuk jullie allemaal te zien, zaterdag. Op naar volgend jaar, met nog meer bundels en bekendheid :-).
  Leuke column weer, Marijke!

  Groetjes
  Olga

 6. De Elf Fantasy Fair was echt geweldig! Leuke column, Marijke! Deze bundel wordt het eerstvolgende boek voor de uitdaging “Ik lees Nederlands” van de Boekblogger:-)

 7. Lili: het was inderdaad geweldig; mijn eigen sprookje 🙂

  Ilse: Ja, ik heb je daar gemist! 😛 Wel leuk dat je vriendin de bundels heeft aangeschaft! Vraag maar of ze me via facebook wil laten weten wat ze ervan vond. Ben ik uiteraard erg benieuwd naar 😉

  DanielleSabine: Hè jammer, ik had het hartstikke leuk gevonden als je even langs was gekomen! En verlegen is nergens voor nodig hoor. Ik vind het altijd erg leuk om in contact te komen met mensen die mijn passie voor lezen (en vooral young-adults!) delen! Volgende keer gewoon even gedag komen zeggen hoor! 😉

 8. De Elf Fantasy Fair was echt weer geweldig! Ik ben een paar keer bij jullie stand wezen kijken, maar ik was te verlegen om ook m’n mond open te trekken…. Dat was wel jammer 😥 Maar super dat jullie ook zo’n leuk weekend gehad hebben, en hopelijk heb je veel kunnen signeren en mensen enthousiast kunnen maken.

 9. Wauw, wat een enthousiasme! Ik begin haast spijt te krijgen dat ik niet ben gekomen, wil je dat wel geloven? Eigenlijk wist ik niet eens dat er ook nog boeken te verkrijgen waren op Elf voordat ik daarover las hier op de site! En oh, ik moest nog lachen afgelopen weekend! Ik was juist aangekomen in Rotterdam. Sinds de vorige keer dat ik daar bij mijn vriendin was, heeft ze nieuwe boeken gekocht. Ik zag de twee Dark Romance bundels liggen op haar boekenplank. Ik vroeg haar of ze naar de Elf Fantasy Fair was geweest. Toen vertelde ze dat ze die boeken via Bol.com had besteld. “Dat is grappig,” zei ik. “Want ik heb de auteurs op Facebook.” Whaha!

 10. Klinkt geweldig!!

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Join us

Get your account today