Logo-youngadults-site

Wondere raadsels en intriges in Wonderkind

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Ongeveer een jaar geleden konden jullie mijn meer dan lovende recensie lezen over het eerste deel in de dystopische trilogie Legend. De trilogie speelt zich af in de toekomstige Republiek Amerika, dat beheerst wordt door een enkele alleenheerser, de Elector Primo, en door een moordende epidemie. De levens van de moeilijkst te vatten crimineel, Day, en het wonderkind June worden met elkaar verbonden, wanneer Day ten onrechte beschuldigd wordt van het vermoorden van Junes broer. Tegen de tijd dat June achter de waarheid komt, heeft ze als spion de dood van Days moeder en broer op haar geweten en kan ze hem op het nippertje redden van zijn executie.

Wonderkind, het vervolg op Legend, neemt de draad van zijn keisterke voorganger naadloos en vol vaart weer op. Day en June zijn op de vlucht voor het Republikeinse leger, en het Wonderkind June, die haar titel heeft gekregen omdat ze op jonge leeftijd de beste scores voor de Proeven heeft gehaald die er te halen zijn, wordt beschouwd als een verrader van de Republiek Amerika. Day is onrustwekkend gewond en ze moeten opzoek naar zijn enig overlevende familielid, zijn broertje Eden, die door de Republiek is ontvoerd omdat hij aan de epidemie lijdt. Daarom sluiten ze zich aan bij het verzetsleger van de Republiek. Die willen hen helpen, op voorwaarde dat June terugkeert en de nieuwe Elector Primo, een hartstochtelijke jongeman die het volk wil helpen, misleidt en dat Day hem uiteindelijk een kogel door zijn kop jaagt.

Sterke en geloofwaardige karaktergroei
In Legend maakte je kennis met de mysterieuze maar charmante Day, die de Republiek berooft en schade aandoet om het gewone volk te helpen. Je leerde de intelligente en doelgerichte June kennen, hartbrekend geknakt door de dood van haar broer en vastbesloten hem te wreken. En ook Tess, Days zorgzame jonge bondgenoot, Kaede, een sluwe maar eerlijke Patriot, en Eden, Days zieke broertje, stelden zich aan je voor. Stuk voor stuk kwamen ze over als personages met een sterke eigen persoonlijkheid en willetje, en ik wilde ze beter leren kennen. In Wonderkind leerde ik ze beter kennen. En ik ging nog meer van ze houden. Marie Lu laat haar personages op een geloofwaardige manier groeien en zet niet alleen hun beminnelijke en hartverwarmende kanten in de verf, maar laat je ook door hun ogen hun zwakheden, breekpunten en slechte kanten zien. Dat schrikt je niet af. Integendeel, dit geeft hen net meer menselijkheid. In Wonderkind word je werkelijk verrast door hun persoonlijkheidsgroei, die een heel andere kant van hen laat zien dan je zou verwachten.

Corruptie en intrige voeren de boventoon
Wonderkind is typisch zo’n boek waarmee je niet rustig neerzakt in de bank en geniet van het luchtige verhaaltje, maar dat je zenuwachtig op je stoel of in je bed tussen je trillende vingers houdt geklemd. Marie Lu schept een constante spanning. Door het afwisselende perspectief wordt elk hoofdstuk net op het spannendste of beslissende moment afgebroken, zodat je zowel met raadsels over June blijft zitten, als dat je in het heetst van de strijd bij Day terecht komt. Daarnaast staat Wonderkind bol van de intriges en corruptie. Het laat je achter met een heleboel vragen. “Wie is hier nu de vijand?” “Is alles wat de goede kant doet wel zo goed?” “Wat heeft een volk voor leider nodig?” Op een aangename manier krijg je een kijkje achter de politieke schermen, en leer je over de corruptie en het verraad dat daar plaatsvindt.

Het laat je niet meer los
De dystopische wereld die Marie Lu heeft gecreëerd is niet het origineelste idee dat je in de laatste jaren van de dystopiatrend voorbij hebt zien komen. Daar stoor je je echter niet aan. Er is gewoon teveel in het verhaal te doen, en de vaart zorgt ervoor dat je Wonderkind niet kunt neerleggen. Legend 2 heeft een perfecte dosering van spanning, actie, mysterie, avontuur en liefde tegen de achtergrond van een nieuw Amerika, een Amerika in pijn. Daarom verdient ‘ie 4 sterren!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Amélie

Amélie

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

9 gedachten over “Wondere raadsels en intriges in Wonderkind

  1. Geweldig boek!
    Champion komt al in November 2013 uit btw.
    Ik kan nie wachten!

  2. Legend en wonderkind zijn echt geweldigge boeken! Iedereen die ze niet gelezen heeft mist een stuk in zijn/haar leven. Echte aanraders kan niet wachten tot deel 3 uitkomt!!!!!!:D

  3. Ik ben het nu aan het lezen 🙂
    Ben nu ongeveer op de helft. Het is echt spannend, Legend (deel 1) is een echte aanrader.

  4. het wordt zo wel een erg lange verlanglijst

  5. Vind het verhaal echt zo geweldig! Enorm genoten van Legend zelf, misschien dit boek kopen met mijn boekenbon….

  6. Ik vond dit boek echt super! Kan niet wachten op deel 3 😀

  7. Superleuke recensie, Amélie! Misschien ga ik Legend toch nog eens een keer oppakken. 😉

  8. Ik vond het een super spannend boek, en heb hem in een keer uitgelezen.
    Een echte aanrader!
    Deel 3: Champion komt volgens jaar uit 🙂
    x

  9. Argh weer een leuk boek wat ik nog moet lezen

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.