Interview Eva Moraal – ‘Het kwam letterlijk ineens bij me op’

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Eva Moraal is schrijver, lezer, historica en tevens ook nog onze recensent voor young-adults.nl. Vorige week is haar boek Overstroomd uitgekomen. Een boek over een (on)mogelijke liefde, over broederschap en zusterschap, over familie, over keuzes maken en nog veel meer. Het is Eva’s prachtige debuut. Reden te meer om haar een paar vragen te stellen.

Je boek Overstroomd gaat over een toekomstbeeld dat best eens werkelijkheid zou kunnen worden. Een land dat overstroomt en waar een deel ‘hoog en droog’ en in rijkdom leeft en een deel omgeven wordt door water en in armoede leeft. Wat heeft je geïnspireerd om zo’n schrijnend (en tevens prachtig) verhaal te schrijven? Komt het boek voort uit een angst die je zelf hebt?
Het vreemde aan die ideeën waarvan je meteen het gevoel hebt, hé, dit kan wel eens gaan werken, is dat ze voor je gevoel uit het niets komen. Ik heb niet maandenlang zitten broeden op de wereld en het verhaal van Overstroomd en er van alles bijgehaald. Het kwam letterlijk ineens bij me op: wat als Nederland overstroomd raakt, wat gebeurt er dan? ‘Nat en Droog’ ging er door me heen, een wereld van twee uitersten. En al heel snel daarna verschenen Max en Nina, hun beide getroubleerde families en hoe ze met elkaar verwikkeld waren. Achteraf ga je dan pas goed zien hoe jij als persoon in iedere pagina doorklinkt en dat je bent geïnspireerd door andere verhalen en door gebeurtenissen in je leven. Op de vraag of het boek voortkomt uit een angst die ik zelf heb kan ik niet één antwoord geven. Ik heb het niet geschreven met een heel bewuste angst of boodschap voor iets of iemand. Ik heb wel mijn twijfels bij hoe we momenteel met de aarde omgaan en wat dit voor de toekomst kan betekenen. Ik ben geen doemdenker, hoor! Wat ik beschrijf in Overstroomd hoeft niet perse te gebeuren. Maar ik denk wel veel na over mijn eigen verantwoordelijkheid in dit alles en ik denk dat dit doorklinkt in Overstroomd.

Max en Liam zijn nogal heftige persoonlijkheden. Hoe roep je die heftige emoties op? Voer je gesprekken met je personages, gedurende je schrijfproces? Of heb je andere manieren om hen goed te leren kennen?
Mooie vraag zeg! Ja, Max en Liam zijn inderdaad heftige persoonlijkheden. Ze zijn geboren in een periode waarin ik zelf ook nogal heftige emoties had, vooral veel woede. Dus toen ik de eerste versie schreef kon ik hun woede heel goed aanvoelen. Gesprekken, ja, ik voer wel gesprekken met mijn personages, eigenlijk al schrijvende, zo leer ik ze ook kennen. Ik volg ze als het ware in hun dagelijkse leven: de schrijver als antropoloog. Sommigen moet ik echt leren kennen, anderen spatten meteen van het scherm af, zoals Max en Liam. Daarnaast denk ik dat mijn onderzoek naar de Holocaust ook heeft geholpen. De dingen die in de kampen tussen mensen zijn gebeurd en waarover ik heel veel persoonlijke getuigenissen heb gelezen, nou, die helpen je wel de meer donkere kanten van mensen te leren kennen.

Overstroomd gaat vooral over de (on)mogelijke liefde van Nina en Max. Ben je zelf wel eens onmogelijk verliefd geweest?
Ha ha, nee! Echt niet! Ik ben wel al sinds ik heel klein was gek op het verhaal van Romeo en Julia. Mijn familie en ik gingen vroeger altijd op vakantie naar Italië en bezochten dan Verona, waar ze voor toeristen een Middeleeuws huis hebben ingericht als was het het huis van Julia Capulet en haar familie, inclusief het beroemde balkonnetje. Ik was daar mateloos door gefascineerd als kind en dacht dat het echt was gebeurd. En natuurlijk droomde ik ervan Julia te zijn…

Wist je meteen dat er sprake moest zijn van vijf gewesten? En waarom vijf?
Mijn idee hierachter was dat de Vijf Gewesten corresponderen met de vijf hoger gelegen gebieden in Nederland. De Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug, Limburg, het gebied bij Nijmegen en de Drentse Hondsrug. De GG’s bestrijken dan het hoogst gelegen gebied, de Wijken liggen rondom, in de gevarenzone. Het Vijfde Gewest waar de gebeurtenissen spelen is het meest westelijke gewest en zou logischerwijs in de buurt van Utrecht moeten liggen. Ik geloof dat ik ergens nog een kerktoren uit het water laat steken (!)

Heb je één personage dat favoriet is en zo ja, waarom?
Eigenlijk wil ik zeggen, nee, ik heb geen favoriet personage, alsof ik daarmee de anderen namelijk een beetje teniet doe. Beetje gestoord is dat wel, maar de personages voelen zo echt aan in mijn hoofd! Ik ken ze door en door en inmiddels al weer bijna twee jaar. Maar ik zal eerlijk zijn en zeggen dat vooral Max mijn hart gestolen heeft. Vooral om de innerlijke worsteling die hij altijd met zich meedraagt, zijn ‘knoop’, maar ook omdat hij zo explosief is, natuurlijk knap (voordeel van als je de schrijver bent, ha ha), lekker grof gebekt en impulsief.

Welke boodschap uit Overstroomd hoop je dat de lezers bereikt?
Dit vind ik zo’n moeilijke vraag! Ik wil zoveel zeggen. Dat we goed moeten omgaan met onze wereld en elkaar. Dat anders zijn helemaal niet eng of gevaarlijk is. Dat mensen ook maar afhankelijk zijn van waar ze zijn opgegroeid en hoe. Dat heel veel individuele keuzes eigenlijk maar schijnkeuzes zijn. Dat het moedig is om buiten de gebaande paden te treden. Maar dat als dat niet lukt, je mensen niet meteen moet veroordelen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Heb je veel darlings moeten killen?
Viel ontzettend mee! In de eerste versie had ik nog zo’n 25.000 woorden meer dan het uiteindelijk is geworden (101.000), maar het meeste daarvan kon ik makkelijk schrappen. Ik heb eigenlijk niet zo veel moeite om scènes te schrappen als ze het verhaal niet ten goede komen. Dat heb ik ook geleerd tijdens het schrijven van mijn proefschrift. En mijn uiteindelijke doel is een verhaal dat van a tot z helemaal goed loopt, iedere zin en ieder woord op de juiste plek. Ik ben maar een beetje perfectionistisch.

Hoe heb je research gedaan? Heb je gebruik gemaakt van internet? Personen gesproken? Boeken gelezen?
O jee, nu moet ik heel eerlijk antwoorden! Want ik heb eigenlijk geen specifiek onderzoek gedaan voor Overstroomd. Natuurlijk heb ik eerder wel boeken gelezen over bijvoorbeeld klimaatverandering, houd ik de berichtgeving daarover bij en mijn man heeft ook onderzoek gedaan naar klimaatethiek (wat zijn we moreel verplicht om te doen?), maar op het moment dat ik ging schrijven heb ik niet eerst een hele hoop literatuur in huis gehaald om door te spitten. Ik denk dat mijn kennis over de Tweede Wereldoorlog en de concentratiekampen trouwens ook een heel goede basis was voor hoe mensen reageren onder extreme omstandigheden. Dus het valt nog wel mee, geloof ik, met de research!

Heb je het boek speciaal geschreven voor young adults? Zelf vind ik het een verhaal dat door iedereen gelezen kan worden!
Als ik schrijf, schrijf ik in eerste instantie voor mezelf. Ik vertel mezelf een verhaal, omdat ik dat nodig heb. Dus ja, ik denk ook wel dat het een verhaal is voor iedereen, ik hoop het tenminste! Maar als je je manuscript gepubliceerd wilt krijgen, moet je natuurlijk gaan kijken waar het het beste in past en zodoende kwam ik al snel op Young Adult uit.

Hoe was het om Overstroomd naar een uitgever te sturen? Heb je afwijzingen gehad of was het meteen ‘raak’ bij Lemniscaat?
Doodeng! Ik had een half jaar voor ik mijn manuscript naar vier verschillende uitgevers stuurde nog nooit iets van mijn schrijfsels aan de ‘buitenwereld’ (dus aan anderen dan sympathieke familie en vrienden) laten lezen. Ik was eigenlijk nog maar net begonnen met kijken waar ik met mijn schrijven stond, zogezegd. Toen ik het naar Lemniscaat had opgestuurd, had ik ook nooit verwacht dat ik binnen tien dagen zo’n positieve reactie zou ontvangen. Ik was overdonderd. Ik heb dus heel veel geluk gehad, want ik had mij er al op voorbereid dat het heel lang zou gaan duren voordat ik misschien zou worden uitgegeven.

Lees en recenseer je boeken nu anders, nu je zelf ook een boek geschreven hebt?
Ja en nee. Ik schrijf al heel lang, zo vanaf mijn vijftiende, dus dat is de helft van mijn leven. En met de jaren ben ik steeds meer met een schrijversoog naar boeken gaan kijken. Dat heeft zich heel langzaam ontwikkeld. Wat misschien nog wel het meest verschil heeft gemaakt, was toen ik begon met herschrijven anderhalf jaar geleden. Dan ga je heel analytisch te werk: heeft deze scène voldoende conflict? Is hij van belang voor het plot? Is dit karakter voldoende uitgewerkt? Toen merkte ik hoe ik plots ook andere boeken op die manier ging lezen! Dat vond ik af en toe best lastig, want ik wil ook gewoon lekker kunnen lezen zonder telkens daarover na te denken. Maar tegelijkertijd leer ik dus van ieder boek dat ik lees.

Aan welke boeken beleef je zelf plezier? Lees je voor je plezier of is het ook functioneel?
Ik lees heel veel. Van de achterkant van het pak melk tot vakliteratuur over de concentratiekampen en alles daartussen, en zo’n twee boeken per week. Binnenkort wil ik aan een graphic novel beginnen. Ik lees veel Engelstalige auteurs, zowel YA als volwassenliteratuur en ik lees (natuurlijk) veel geschiedenisboeken. Ook lees ik veel Nederlandse jeugdboeken. Op het moment lees ik de YA ‘Marcelo en de echte wereld’ van Francisco X. Stork over een zeventienjarige autistische jongen en ‘Thinking in numbers’ van Daniel Tammet, een boek over hoe wiskunde overal in ons dagelijks leven is te zien.

Heb je al plannen voor een nieuw boek? Wordt je volgende boek ook een Young Adult?
Jazeker. Ik heb altijd plannen voor een nieuwe boek of verhaal! Mijn volgende boek wordt weer een YA en speelt zich af in en om Rotterdam. Het is een eigentijds verhaal over een jongen die zich door iedereen laat koeioneren, maar dan iemand ontmoet die hem uit zijn schulp trekt. En dat is niet het enige boek dat ik in gedachten heb…

Op young-adults.nl geven we schrijftips aan schrijvers van Young Adults. Heb je een tip voor onze aspirant schrijvers?
Schrijf zoveel je kan, lees zoveel je kan en gooi niets weg! Het zijn de cliché-tips, maar ze hebben mij veel geholpen. Ik heb jaren achtereen gewoon heel veel geschreven, zonder meteen aan publicatie te denken, gewoon lekker spelend schrijven. En je mag ook ontzettende crap schrijven voordat het echt iets wordt. Helemaal niet erg! Zoek ook goede proeflezers die je opbouwend en eerlijk commentaar geven, maar waar je je wel prettig bij voelt. In mijn baan als historisch onderzoekster heb ik gemerkt hoe funest het voor je werk kan zijn als degene die je feedback moet geven, je alleen kritiek geeft zonder je vooruit te helpen. Daar leer je helemaal niets van.

Heb je een favoriete spreuk/quote die je met ons wilt delen?
‘Have patience with all things but first with yourself.’ Die heb ik zelf geborduurd en naast mij op mijn zolderkamer gezet, de plek waar ik Overstroomd grotendeels heb geschreven. En ik zal eerlijk zeggen: het lukt me zelden!

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

20 gedachten over “Interview Eva Moraal – ‘Het kwam letterlijk ineens bij me op’

 1. Ha Sissy, ik lees je berichtje nu net pas en dank je!! Echt superleuk om te horen dat je er zo van genoten hebt. Gr. Eva

 2. Het is echt een top boek.
  Het is lang geleden dat ik een Nederlands boek heb gelezen. Ik moet zeggen dat ik het nu het beste boek vind. Het zou het internationaal ook goed doen denk ik.

 3. Ik ga snel verder schrijven, meiden!:D

 4. Hallo Irma, ik zie je berichtje nu pas! Dank je:-) Maar ja, er komt een vervolg!

 5. Erg spannend en ‘donker’ verhaal! Ik heb genoten van je boek! Komt er ook een vervolg?

 6. Hoi Eva, Leuk interview. Ik kijk uit morgen naar je boekpresentatie van ”Overstroomd”. Kan ik eindelijk beginnen in het 1e debuut van mijn zusjes!

 7. Ik woon tijdelijk in New York dus vandaar dat eboeken de enige optie voor mij zijn wat nederlandse boeken betreft

 8. Ik koop zelf geen e-books ik lees eigenlijk alleen ‘normale’ boeken

 9. @Jennyy2: je bent de eerste die dat vraagt… en ik moet je teleurstellen 🙁 Ik twijfelde of ik dit wel of niet zou doen. Nu de gelegenheid er is: zijn er meer mensen die zouden overwegen mijn boek als e-boek te kopen? Ik kan altijd naar mijn uitgever gaan en dit vragen 😉

 10. Lijkt me ook een heel mooi boek. Kan ik hem ook als ebook kopen ergens?

 11. Bedankt voor de complimenten 🙂 Maar … het boek van Eva heeft me echt geïnspireerd. Ik kan het iedereen aanbevelen 🙂

 12. Deze wil ik echt lezen:-)

 13. Ja, super Li, ik ben er heel erg blij mee! 🙂

 14. Echt een heel mooi interview! Goed gedaan Li 🙂

 15. Jup mij ook 🙂

 16. Lijkt me een heel leuk boek:D

Geef een reactie

Join us

Get your account today