Geplaatst op 5 Reacties

Get to know Daniel Radcliffe

Ondertussen is het alweer een jaar geleden dat de laatste Harry Potter-film in première is gegaan. Velen onder ons hebben ongetwijfeld alle boeken gelezen en elke film met plezier aanschouwd. Hoewel naar mijn mening de films natuurlijk nooit de boeken kunnen evenaren, werd ik keer op keer verliefd op de charmante acteurs die mijn favoriete boekpersonages vertolkten.

Daarom wil ik de volgende get to know artikelen wijden aan de Britse acteurs en actrices die Harry Potter zo speciaal hebben gemaakt.  J.K. Rowling zei na Dan’s casting: “Having seen Dan Radcliffe’s screen test I don’t think Chris Columbus could have found a better Harry… I think Dan nailed it, and I am really pleased.” Daar ben ik het helemaal mee eens. Laten we eens wat meer te weten komen over deze speciale jongeman!

Biografie

Daniel Radcliffe werd geboren op 23 juli 1989 in het westen van Londen als zoon van literair agent Alan Radcliffe en casting agent Marcia Jeannine Gresham. Daniel is enig kind. Zijn moeder is joods en zijn vader – die oorspronkelijk afkomstig is uit het noorden van Ierland – protestant, dus Dan werd opgevoed zonder geloof. Als klein kind begon hij met optreden in schoolvoorstellingen. Op tienjarige leeftijd maakte hij zijn debuut op televisie in de verfilming van Charles Dickens’ David Copperfield, als de jongere David. In deze film speelde hij al samen met Maggie Smith, die later de rol van professor Anderling in de Harry Potter-films op zich zou nemen. In 2001 bemachtigde Daniel de rol van Mark Pendel in de film The Tailor of Panama, waarin ook Lee Curtis speelde. Lee Curtis was degene die het eerste opmerkte dat Dan wel eens Harry Potter zou kunnen zijn.

Producer David Heyman

Ook de aandacht van producer David Heyman en regisseur Chris Columbus werd getrokken door Dan’s charme en eenvoud. Toch waren Daniels beschermende ouders eerst niet zo enthousiast over zo’n grote rol voor zo’n jong kereltje, en ze wezen de rol af. Maar producer Heyman en scriptschrijver Steve Kloves zagen Dan en zijn ouders toevallig tijdens een theatervoorstelling.

Heyman kende Dans vader door business connecties en introduceerde zich. Een dag later belde hij zijn ouders opnieuw op en overtuigde ze om Dan toch te rol van Harry te laten spelen. Niet veel later werd hij officieel gecast als Harry Potter. Hetzelfde jaar verscheen hij al in de recordbrekende verfilming van Harry Potter and the Sorcerer’s Stone. Tien jaar lang heeft hij de rol van Harry Potter gespeeld, en we hebben hem steeds beter zien worden op het grote scherm. Nu de rol van zijn leven erop zit, zijn we benieuwd wat deze jonge acteur nog allemaal voor ons in petto heeft!

Leuke weetjes

 • Zijn volledige naam is Daniel Jacob Radcliffe.
 • Hij is een gepassioneerde fan van rockmuziek, meerbepaald met gitaar. Tot zijn favoriete bands behoren Sex Pistols, The Clash, Rage Against The Machine en Red Hot Chilli Peppers.
 • Daniel beweert zijn arm te kunnen draaien onder 360 graden.
 • Toen Daniel voor het eerst Emma Watson ontmoette, had hij een grote crush op haar. Nu beschrijft hij haar als een gewone vriendin.
 • Hij leest nooit artikelen of recensies over zichzelf.
 • Ooit heeft hij lessen buikdans genomen.
 • Hij lijdt aan een motorische stoornis genoemd dyspraxie die leidt tot problemen bij plannen en coördineren van motorische handelingen. Met andere woorden, Dan is extreem onhandig.
 • Toen hij 18 jaar werd, kon hij eindelijk aan zijn 50 miljoen dollar fortuin. Dit maakte hem de rijkste tiener in Groot-Brittannië.
 • Ondanks zijn roem en geld, onthulde hij onlangs dat hij nog steeds niet aan een vriendin kan komen. Hij heeft gewoon een probleem met meisjes en weet niet hoe een houding aan te nemen bij hen.
 • Daniels favoriete eten is eender wat met vis, terwijl hij een hartgrondige hekel aan junk food heeft.

Persoonlijke quotes

“The oddest thing was seeing myself as a Lego action figure. It was so strange seeing my cylindrical head.”

“I really, really want to be a voice on the Simpsons.”

“There are two differences between before and after Harry Potter,” he says, during a break from filming. “Before, I didn’t have my face printed on buses. But I like being recognized.”

“I’d like to be a writer, but I’m lazy when it comes to writing. I’ve written a story which is, like, one page long.”

“I think I’m going to have to have therapy one day, when I read the Potter books, I find out more things about myself that Harry has in his personality, too.”

“I’m not much of a cake person”

“I’m not clumsy, I’m just accident-prone.”

“I like science and I love gym. Oh, and I like art, but I’m really bad at it. I’m just a terrible drawer. I can’t draw a circle. Even with a ruler, I can’t draw a straight line.”

“Pain comes with the extremes of passion and the passion that must be given up.”

Filmografie – titel, jaar, rol

The Tailor of Panama (2001)Mark Pendel
Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001)Harry Potter
Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)Harry Potter
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)Harry Potter
Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)Harry Potter
Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)Harry Potter
December Boys (2007)Maps
Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)Harry Potter
Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 (2010)Harry Potter
Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 (2011)Harry Potter
The Woman in Black (2012)Arthur Kipps
Kill Your Darlings (2013)Allen Ginsberg

5 gedachten over “Get to know Daniel Radcliffe

 1. ik weet het zelf maar mijn leraar zit daar altijd over te zagen en dat frustreert me gewoon, ik bedoel, ik WEET dat ik onhandig ben maar je moet daar niet zo op hameren

 2. @ lili: Hoezo? Dat is wat Dan zelf zegt, hoor! En ik ben ook motorisch gestoord en ik vind er niks beledigends aan.

 3. ZEG DIE EXTREEM ONHANDIG: weglaten dat is redelijk beledigend voor ons

 4. @ admin: dat vind ik ook! Dat is The Woman in Black, die was volgens mij laatste in de bios te zien. Zijn volgende film spreekt me ook wel aan: Kill your darlings, de derde fotorij rechts. Het gaat over een moord in 1944 die de grootse dichters van deze tijd samen brengt; William Burroughs, Allen Ginsberg en Jack Kerouac.

 5. Am, die foto die als eerste staat, daar is Daniel echt sexy! En ik ben wel benieuwd welke film op de linker onderste foto wordt afgebeeld… weet jij dat toevallig? Ziet er namelijk wel mysterieus uit 🙂

Geef een reactie