Logo-youngadults-site

Tips voor schrijvers van young adults!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Ik hou van boeken dus ik lees boeken! Ik hou van schrijven dus ik schrijf boeken … !?
Je houdt van lezen. Dus je leest boeken! Logisch. Je houdt van schrijven. Dus je schrijft boeken! Toch? Waarom is het eerste bijna vanzelfsprekend en het tweede niet?

Er zijn veel mensen die een boek willen schrijven maar tig redenen bedenken om het toch maar niet te doen. De meest voorkomende redenen om niet te schrijven heb ik hieronder geplaatst. Met daarbij meteen een bekrachtiging om wel te beginnen met het schrijven van je boek.

Er zijn al teveel schrijvers.
So what … Daar laat je je toch niet door ontmoedigen. Elk jaar verwelkomen uitgeverijen één of meerdere debutanten. Waarom zou jij niet die debutant kunnen zijn?

Je hebt een goed idee, maar je denkt dat je niet kunt schrijven of je bent na een paar hoofdstukken vastgelopen.
De schrijftips van young-adults.nl helpen je met het schrijven van een boek. Van A) hoe begin je met het schrijven van een boek tot Z) hoe schrijf ik een zinderend einde en alles daar tussenin. De tips zorgen voor (nieuwe) inspiratie, zijn een duw in de rug. Tot slot zijn ze praktisch en goed hanteerbaar.
Natuurlijk zul je hard moeten werken, een flinke portie doorzettingsvermogen hebben en vertrouwen. Een van mijn favoriete spreuken is: There is no elevator to success. You have to take the stairs …
Nou dat gaan we doen. Laten we bij de eerste trede beginnen.

Het bedenken van een plot
Natuurlijk heb je om te schrijven een pen en papier of een computer nodig. Maar dat is niet het allerbelangrijkste. Allereerst moet je bepalen in welk genre je wilt gaan schrijven. Een roman? Een thriller? Een chicklit? Of misschien wil je wel een science fiction verhaal gaan schrijven? Heel belangrijk om te weten, want je personages uit een thriller zullen heel anders zijn dan je personages uit je science fiction verhaal. Om maar niet over het plot/onderwerp van je verhaal te spreken.

Daarnaast is je creativiteit/fantasie van groot belang. Je hebt een idee. Maar dat idee moet groeien. Bloeien. Laat je gedachten met je op de loop gaan. Laat ze groeien en bloeien. Je mag voor God spelen en scheppen. Schrijf leuke, spannende aparte vondsten op papier. Neem daar de tijd voor, want ook al denk je meer dan dat je schrijft, dit hoort ook bij het schrijfproces. En laat dan de tekstjes die je geschreven hebt even liggen. Bekijk ze later en speel met die tekst. En wees niet bang om vandaag te veranderen wat je gisteren geschreven hebt. Je tekst wordt er vaak beter door. Een gouden tip in schrijversland is dan ook: Schrijven is schrappen.En: Kill your darlings. Later komen we daarop terug.

Nog zo’n belangrijk gegeven is het onderwerp van je boek. Het is van cruciaal belang dat het past bij je lezerspubliek. Jij bent van plan om een young adult te gaan schrijven. Het onderwerp moet jong volwassenen dus interesseren. Handig is het dus om een lijstje te maken van zaken die hen bezighouden. Ik noem er een paar. Het lijstje kun je zelf naar hartenlust aanvullen.

  • Onbeantwoorde (eerste) verliefdheid
  • Jaloezie tussen vrienden
  • Verwikkelingen op school
  • Enz.

Een onderwerp zou dus kunnen zijn onbeantwoorde (eerste) verliefdheid. Dat is stap één. Stap twee is het verder ontwikkelen van je plot. Op wie word je hoofdpersonage verliefd? Geeft hij of zij er aan toe? Zo ja, wat doet hij of zij ermee? Een voorbeeld: Anna is verliefd op Bob. Het is natuurlijk niet leuk als Bob ook meteen verliefd is op Anna. Want dan wordt het een saai verhaal. Anna is dus verliefd op Bob, maar Bob is verliefd op Cathelijne, het populairste meisje van school. Anna zal dus heel wat obstakels moeten overwinnen om de aandacht van Bob te vangen.

Bedenk voor je één letter op papier zet welke moeilijkheden Anna zal tegenkomen en schrijf deze op memoblaadjes, een document in je computer, een white board boven je computer. Begin met kleine moeilijkheden. Bob laat zijn fietssleutel vallen. Anna trekt een sprintje om de sleutels op te rapen, maar in haar haast valt ze vlak voor de voeten van Bob.

Natuurlijk lacht hij haar uit en Anna schaamt zich verschrikkelijk. De eerste paar dagen ontwijkt ze Bob. Maar ze vindt hem zo leuk dat ze zich toch niet laat ontmoedigen. Als Bob op een dag zijn pen vergeten is, biedt ze haar pen aan hem aan. Bob neemt hem glimlachend van haar aan. Een kleine overwinning voor Anna. Op deze manier krijgt de lezer sympathie voor Anna. De obstakels die ze moet overwinnen moeten natuurlijk steeds moeilijker en zwaarder worden, zodat je aan het einde van het verhaal echt van een overwinning kunt spreken. Die smaakt natuurlijk het zoetst als je er hard voor hebt moeten werken. Net zoals jij zult doen bij het schrijven van jouw young adult.  Het zal soms tegenzitten. Je zult soms geen inspiratie hebben. Je zult soms een waardeloos stuk schrijven. Maar met vallen en opstaan zul je tot een mooi resultaat komen.

Samenvattend
Wat is het genre waarin je wilt schrijven?
Bedenk een onderwerp dat je lezerspubliek interesseert.
Bedenk diverse spannende/leuke/genante gebeurtenissen om het plot (conflict(en) van je hoofdpersonage) heen.
Welke obstakels moet hij of zij overwinnen?
Wat komt hij of zij allemaal op zijn of haar pad tegen?
Wie komen er nog meer in het verhaal voor?

Elke week zullen we je tips geven over de uiteenlopende aspecten die je tijdens het schrijfproces tegen zult komen. Van de verteltheorie en het scheppen van personages tot het voorkomen van een writer’s block en het schrijven in een bepaald genre.

Tot volgende week en succes met schrijven!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

3 gedachten over “Tips voor schrijvers van young adults!

  1. @ Li: Je eigen wereld creëren op T-reader? Wat is dat?

  2. Hartstikke leuk! Doen hoor @T-reader. Schrijven is zo leuk! Lekker je eigen wereld creëren.

  3. Hartstikke leuk artikel! Ik ga het toch een keer proberen!

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.