Logo-youngadults-site

Get to know Charlize Theron

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Snow White and the Huntsman draait eindelijk in de bioscoop. De afgelopen weken hebben we de trailer al tientallen keren bekeken. Natuurlijk is jullie zeker al de Evil Queen opgevallen. Ze terroriseert het hele land met haar dictatuur en ze wil dolgraag de mooiste zijn. Maar wie vertolkt deze huiveringwekkende vrouw? Niemand minder dan Charlize Theron! Charlize wie? Dat dacht ik ook toen ik de naam voor het eerst hoorde. Maar toen ik op onderzoek uit ging, bleek deze jonge vrouw een gerenommeerde Hollywood actrice te zijn. Vorig jaar had ze zelfs de hoofdrol in de film Young Adult. Daarnaast won ze een Oscar voor beste actrice in de thriller Monster. Charlizes privéleven is nog meer turbulent! Meet Charlize Theron…

Charlize werd geboren op 7 augustus 1975 in Benoni, een stad in Johannesburg, Zuid-Afrika. Haar moeder Gerda Theron is Duits en haar vader Charles is Frans. Daarnaast is Charlize ook nog van Nederlandse afkomst. Als enig kind groeide ze op in een boerderij. Op de lagere school hoorde ze er helemaal niet bij, en op haar dertiende werd ze naar de National School of Arts gestuurd. Daarnaast volgde ze balletlessen. Toen ze vijftien was, schoot Charlizes moeder haar man neer toen hij haar in een zoveelste dronken bui probeerde aan te vallen. Charlizes vader stierf, maar de vrouw werd niet aangehouden.  Een jaar later won ze een modellenwedstrijd en dat zette Charlize aan om modellenwerk uit te proberen: eerst in Europa, maar een jaar later reisde ze al naar New York.

Het modellenwerk beviel haar niet, dus ging ze aan de slag als danseres, haar passie als kind. Jammer genoeg beschadigde ze haar knie, zodat ze niet in staat was verder te dansen. Haar moeder stuurde Charlize daarna naar Los Angeles om het nu als actrice te proberen. Maar het jonge meisje had geen succes. Toen ze naar de bank ging om de 500 dollar te halen ging er iets mis en ze kon niet aan haar geld komen. Ze schopte zo’n scène dat een talentagent voor films, die haar bezig had gezien, haar zijn kaart gaf en haar naar een acteerschool stuurde.

Zo kwam ze aan haar eerste rol: drie seconden als figurant. Gelukkig had ze kort daarna meer succes en al snel volgde de ene film na de andere. In 2003 speelde ze een prostituee die een seriemoordenaar wordt in Monster, en die prestatie leverde haar een Oscar op. Nu is ze te zien in het langverwachte Snow White and the Huntsman als de Evil Queen. En als je de trailer bekijkt, merk je dat ze echt door en door evil kan zijn.

Leuke weetjes

 • Ze is redelijk groot, 1.77m om precies te zijn.
 • Charlize steunt de dierenrechten en is een actief lid van PETA. Ze verscheen in een PETA reclameclipje voor hun antibont campagne.
 • Ooit heeft ze zelfs hypnose geprobeerd om te stoppen met roken.
 • Haar vader was een alcoholverslaafde. Toen Charlize vijftien jaar was, probeerde hij haar moeder aan te vallen en die schoot hem neer uit zelfverdediging. De man stierf, maar haar moeder werd niet aangeklaagd voor het incident. Charlize was getuige van de schietpartij.
 • Charlize werd geëerd door Harvard University voor haar schrijftalent. Ze werd Vrouw van het Jaar genoemd.

 • Ze was de eerste Zuid-Afrikaanse die een Oscar voor Beste Actrice won.
 • In 1999, voordat Charlize doorgebroken was als actrice en werkte als model, werden naaktfoto’s van haar gepubliceerd op de cover van de Playboy. Ze beweerde echter dat die voor privégebruik waren en klaagde de fotograaf aan.
 • Als tiener in Zuid-Afrika leerde ze Engels door veel naar tekenprogramma’s te kijken. Haar moedertaal is Zuid-Afrikaans, wat ook haar favoriete schoolvak was.
 • Voor haar rol in Monster moest ze 14 kilo aankomen.
 • Charlize heeft twee tattoos: een blauwe bloem op haar rechtervoet en een kleine koi op haar enkel.

Persoonlijke quotes

” I’m a bit of a cow. Keep milking me and I’ll eventually go dry.”

“Nudity, if used correctly, is extremely powerful. Its there to shock.”

“I was always Mama’s girl, and I always felt like her protector.”

“I think that’s a good way to view the quality of life, to realise how valuable and how short it is for all of us. And it doesn’t matter what your occupation is, it’s your choice to live your life well, and make time for the things that are important to you.”

” I played a woman with cancer in Sweet November. And I went down to a size 6 and I felt completely uncomfortable. I remember being cold and wrapping my arms around my body and feeling ribs and bone, I felt totally unsexy.”

“I’m 32 and as you get older you get wrinkles and your boobs sag. You get wisdom too, so it’s not all bad. But you can’t really do anything about ageing.”

“I played a joke on an ex. I called him up and told him I thought I was pregnant. He was freaking out. So now I don’t do anything on april fools.”

“Anything naked with Keanu Reeves is a good thing.”

“I can’t see myself with anybody who takes things too seriously or can’t have a decent laugh about himself.”

“There are so many unwanted children on this earth and its our job to take care of them. And if we don’t, we’re doing the world a disservice.”

Filmografie – titel, jaar, rol

Snow White and the Huntsman (2012)

Evil Queen

Young Adult (2011)

Mavis Gary

Astro Boy (2009)

‘Our Friends’ Narrator

The Road (2009)

Wife

The Burning Plain (2009)

Sylvia

Hancock (2008)

Mary Embrey

Battle in Seattle (2007)

Ella Anderson

In the Valley of Elah (2007)

Det. Emily Sanders

Sleepwalking (2007)

Joleen Reedy

Aeon Flux (2005)

Aeon Flux

North Country (2005)

Josey Aimes

Head in the Clouds (2004)

Gilda Bessé

The Life and Death of Peter Sellers (2004)

Britt Ekland

Monster (2003)

Aileen

The Italian Job (2003)

Stella Bridger

Waking Up in Reno (2002)

Candy Kirkendall

Trapped (2002)

Karen Jennings

The Curse of the Jade Scorpion (2001)

Laura Kensington

15 Minutes (2001)

Rose Hearn

Sweet November (2001)

Sara Deever

The Legent of Bagger Vance (2000)

Adele Invergordon

Men of Honor (2000)

Gwen Sunday

The Yards (2000)

Erica Stoltz

Reindeer Games (2000)

Ashley Mercer

The Cider House Rules (1999)

Candy Kendall

The Astronaut’s Wife (1999)

Jillian Armacost

Mighty Joe Young (1998)

Jill Young

Celebrity (1998)

Supermodel

The Devil’s Advocate (1997)

Mary Ann Lomax

Trial and Error (1997)

Billie Tyler

Hollywood Confidential (1997)

Sally

That Thing You Do! (1996)

Tina

2 Days in the Valley (1996)

Helga Svelgen

Children of the Corn III: Urban Harvest (1995)

Young Woman (uncredited)

FUN FACTS

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Amélie

Amélie

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

3 gedachten over “Get to know Charlize Theron

 1. Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik vind haar echt superknap! En ik vond haar geweldig in Snow White & The Huntsman 🙂

 2. Ze was echt geweldig in snow white and the huntsman.. echt huiveringwekkend..
  Ik vond haar film met Will Smith ook leuk.. Hancock!!:-)

Geef een reactie

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.